Kabe nerede, nasıl gidilir? İlk kıble neresi? Mescid-i Nebi hakkındaki bilgiler merak ediliyor

Kabe İslam dininde en kutsal mekandır. İslamiyet’ten önce de kutsallığı kabul edilir. Hem namazda hem de hac ibadetinde ibadetlerin merkezinde yer alır. Kabe bu noktada Müslümanlar için çok önemli bir yer tutar. Peki Kabe nerede ve hangi şehirde bulunur? Kabe’yi ilk kim inşa etmiştir? Hazreti İbrahim ile Kabe bağlantısı nedir? Mescid-i Nebi nedir ve nerede yer alır? Bu konuda merak edilenleri sizler için derledik. İşte detaylar…
Kabe, Müslümanların kıblesidir ve İslam’daki en kutsal yapıdır. Yerden gökyüzüne kadar Kabe’nin bulunduğu koordinat kıble kabul edilir. Dünyanın her yerindeki Müslümanlar Kabe’nin bulunduğu şehre doğru namaz kılar.
İslami kaynaklara göre ibadet Kabe için değil, Kabe’ye doğru yapılır. Yani kıbleye doğru ibadet ederken Allah o yönü emrettiği için, O’nun rızası için kıbleye dönülür. Kabeye doğru ayak uzatılmaz, o yöne doğru hürmetsiz hareketler yapılmaz. Kabe resmi yere, ayak altına serilmez; belden aşağıda tutulmaz. Bunların hepsi Allah o yönü ve mekanı kutsal kabul etmemizi emrettiği içindir.
İslam kaynaklarına göre en önemli mescitler sırasıyla şöyle kabul ediliyor:
- Kabe
- Mescid-i Haram
- Mescid-i Nebi
- Mescid-i Aksa
- Kuba Mescidi
İLK KIBLE NERESİ?
İslam alimlerinin aktardığına göre Müslümanların ilk kıblesi başta Kudüs’tü. Hicretten 17 ay sonra Şaban ayının ortasında salı günü, öğle veya ikindi namazının üçüncü rekatında Kabe’ye dönmek emredilmiştir. Böylece ilk kıble Mescid-i Aksa, yerini bugünkü kıble olan Kabe’ye bırakır. Kıblenin değiştiğini Berâ Bin Âzib ismindeki sahabe haber vermiştir.
Namazda olduğu gibi hac ibadetinde de Kabe büyük önem taşır. Hacılar Mescid-i Haram’ın içindeki Kabe’yi tavaf eder ve İslam’ın emrini yerine getirir. Tavaf sırasında Müslümanlar Kabe’nin etrafını 7 defa döner. Müslümanlar Kabe’ye ve kutsal olan bütün mescitlere her zaman hürmet eder, saygıda kusur etmez.
KABE NEREDE BULUNUR? KABE’YE NASIL GİDİLİR?
Kabe Suudi Arabistan’da bulunur. Arabistan’ın Mekke şehrinde, Mescid-i Haram adlı geniş mescidin ortasındadır. Dolayısıyla Kabe’yi ziyaret etmek için Suudi Arabistan ülkesine gitmek gerekir.
Kabe’ye nasıl gidilir sorusuna cevap olarak pek çok alternatif mevcuttur. Türkiye’den Mekke’ye seyahat ederken genellikle uçak tercih edilir. Seyahat acenteleri, havayolu şirketleri veya tur şirketleri hac mevsimlerine özel uçuş planları yapar.
Kalabalık hac sezonuna kıyasla umre ziyareti daha kolaydır. Umre dört mevsim yapılabilen nafile bir ibadettir. Ancak hac sezonuna denk gelmemesi gerekir, denk gelirse hac yapmak farz olur.
Umre için bireysel olarak veya grup halinde Suudi Arabistan’ın Mekke şehrine gidip Kabe ziyareti yapılabilir.
KABE’Yİ İLK KİM İNŞA ETMİŞTİR? HAZRETİ İBRAHİM VE KABE BAĞLANTISI NEDİR?
İbrahim aleyhisselam, oğlu İsmail aleyhisselam ile birlikte Kabe’nin yerini bulup temelinden inşa eden peygamberdir. Ayrıca Hacer-ül Esved taşını vahiy üzere Kabe duvarına yerleştiren de odur.
İbrahim aleyhisselam, oğlu İsmail aleyhisselam ve Mekkelilerle birlikte Allah’ın emrine uygun şekilde hac ibadeti yapmıştır. Oğluna Kabe’ye bakmasını ve korumasını tembih etmiştir.
Hazreti İbrahim’in dinine bağlı olan mü’minler, Muhammed aleyhisselam gelene kadar Kabe’yi Allah’ın emirlerine uygun şekilde ziyaret edip onu korumuştur.
MESCİD-İ NEBİ NEREDE VE ÖNEMİ NEDİR?
Mescid-i Nebevi ya da Mescid-i Nebi nerede sorusu da yine merak edilen konular arasında yer alıyor... Mescid-i Nebi, Peygamber efendimizin (aleyhisselam) kabrinin bulunduğu mescide deniyor. İslam dini, Peygamber efendimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) kabrinin bulunduğu ve O’nun değdiği toprakları çok kıymetli kabul ettiği için Müslümanlar burayı da sıklıkla ziyaret ediyor.
Mescid-i Nebi Arabsitan’da Medine şehrinde yer alır. Hac ibadetini tamamlayan hacılar, Mekke’den Medine’ye gidip Mescid-i Nebi’yi ziyaret eder. Bu ziyaret lüzumlu ve çok sevap kabul edilir. Kaynaklara göre “Mescid-i Nebi’de bir namaz başka yerlerdeki bin namazdan daha üstündür”. Diğer ibadetlerde de aynısı geçerlidir.
Mescid-i Nebi ziyaretinin faziletlerini ve lüzumunu anlatan bazı hadis-i şerifler şöyle:
“Vefatımdan sonra beni ziyaret eden, hayatımda ziyaret etmiş gibidir.” Beyheki.
“Kabrimin yanında, benim için okunan salevatı işitirim. Uzak yerlerde okunanlar bana bildirilir.” İbni Ebi Şeybe.
“Hac edip kabrimi ziyaret eden, beni diri iken ziyaret etmiş gibi olur.” Taberani, Dare Kutni, İbni Cevzi.
“Hac edip de, beni ziyaret etmeyen, beni incitmiş olur.” Dare Kutni, İ. Malik.
“İmkan bulup da mazeretsiz beni ziyaret etmeyen bana cefa etmiş olur.” İbni Neccar.
“Medine’ye gelip kabrimi ziyaret eden, Kıyamette komşum olur, ona şefaat ederim.” Şir’a.
“Kabrimi ziyaret edene şefaatim helal oldu.” Bezzar.
“Sadece beni ziyaret için gelen, kıyamette şefaatimi hak etmiş olur.” Müslim
KABENİN ÖLÇÜLERİ, KÂBE’NİN İÇİNDE NE VAR?
Kabe dört köşe, taştan, 11,4 metre yüksekliğinde bir odadır. Kuzey duvarı 9,25 metre, güney duvarı 8,5 metre, doğu duvarı 13,5; batı duvarı 13,3 metredir.
Hacerül-esved taşı doğu ve güney duvarları arasındaki köşede bulunur ve 1 metreden daha yüksektedir.
Kabe’nin kapısı doğu duvarındadır. Bu kapı yerden 1,88 metre yükseklikte başlar. 1,7 metre eninde, 2,6 metre boyundadır. Kabe’nin dış yüzü siyah ipek perde ile örtülüdür. Kapısının perdesi yeşil atlastandır.
Kabe duvarlarının iç yüzü ve Kâbe’nin zemini renkli mermerlerle kaplıdır. Günümüzde Kabe'nin içinde dokuz adet oyma, bir adet altın kabartma ayet, işlemeli tahta bir sandık, oymalı ve içinde tütsü yakılan tarihi bir ocak, metal zemzem testileri ve kandiller bulunur.