Kahverengi yumurtalara veda mı ediyoruz? Raflarda sadece beyaz yumurta olabilir!

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kahverengi yumurtalara veda mı ediyoruz? Raflarda sadece beyaz yumurta olabilir!
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dünyada en çok tüketilen temel gıdalardan biri olan yumurta, şimdi üretim tarafında köklü bir değişime hazırlanıyor. Uzmanlara göre beyaz ve kahverengi yumurtalar arasında sağlık açısından kayda değer bir fark olmasa da kahverengi yumurta daha çok tercih ediliyor. 

Yumurtalar pek çoğumuz için kahvaltının ve hamur işlerinin vazgeçilmezidir. Kahvaltılık alışverişi için markete gittiğimizde çeşitli yumurta seçenekleri ile karşılaşırız. Organik yumurta, çift sarılı yumurta, büyük yumurta, daha küçük yumurta, kahverengi yumurta, beyaz yumurta gibi birçok seçenek arasından birini almaya karar veririz.

Avrupa'da başta Almanya olmak üzere birçok ülke, yumurta üreticilerini yalnızca beyaz yumurtaya yönlendiren yeni politikalar izlemeye başladı. Almanya Yumurta Üreticileri Federal Birliği’nin öncülüğünde alınan bu karar, Belçika, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerde de uygulanıyor. 

Kahverengi yumurtalara veda mı ediyoruz? Raflarda sadece beyaz yumurta olabilir! - 1. Resim

BEYAZ YUMURTANIN TERCİH EDİLME SEBEBİ NE?

Tavukların yumurta rengi genetik yapılarıyla ilişkilidir; ancak beyaz yumurta veren tavuklar genellikle daha küçük yapılı olduklarından daha az yem tüketiyor, daha az yer kaplıyor ve daha uzun ömürlü oluyor. Bu da üreticilere daha düşük maliyetle, daha verimli bir üretim imkânı sunuyor.

Kahverengi yumurtalara veda mı ediyoruz? Raflarda sadece beyaz yumurta olabilir! - 2. Resim

KAHVERENGİ YUMURTALAR TARİH OLABİLİR

Alınan kararlar doğrultusunda market raflarında sadece beyaz yumurta görmek yakın gelecekte mümkün hale gelebilir. Tüketici alışkanlıklarının yeniden şekillenmesi beklenirken, gıda tercihleri açısından da çeşitlilik ciddi anlamda daralabilir.

Kahverengi yumurtalara veda mı ediyoruz? Raflarda sadece beyaz yumurta olabilir! - 3. Resim

YUMURTALARIN RENGİ NEREDEN GELİR? 

Yumurtanın kabuğunun rengi tavuğun cinsine bağlıdır. Bu da tavuğun kulakçık rengiyle ilgilidir. Ancak şunu hemen belirtelim ki kulakçık rengi tavuğun tüy rengiyle aynı olmak zorunda değil. Kulakçık rengini, tıpkı insanların deri rengini belirlediği gibi kalıtsal özellikler belirler. Buna göre beyaz yumurtalar genellikle açık renkli ya da beyaz kulakçığı olan tavuklardan çıkarken; kahverengi yumurtalar kırmızı kulakçıklı tavuklar tarafından yumurtlanır.

Kahverengi yumurtalara veda mı ediyoruz? Raflarda sadece beyaz yumurta olabilir! - 4. Resim

HANGİ YUMURTA DAHA SAĞLIKLI?

Kahverengi yumurtaların daha sağlıklı olduğuna dair yaygın bir inanış var. Fakat yumurtaların daha lezzetli, daha sağlıklı yapan şey ise tavuğun beslenme tarzına, yetiştirildiği yere göre değişiyor. Farklı tavuk çeşitlerinin yumurtaları bir miktar farklı besin değerlerine sahip olabilir; dolayısıyla hiçbir fark yok diyemeyiz. Kahverengi yumurtlayan tavukların omega-3 içeriği genelde daha zengindir; ancak fark önemsenmeyecek kadar azdır. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...