Kalp sağlığı için altın değerinde: Yeni araştırma tansiyonu düşürmenin anahtarını buldu

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kalp sağlığı için altın değerinde: Yeni araştırma tansiyonu düşürmenin anahtarını buldu
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yüksek tansiyon ya da hipertansiyon, kan basıncının sürekli yükselmesi durumudur. Bu olayı dengelemek için sodyum tüketiminin azaltılması ilk olarak söylenen tavsiyedir. 

Yayınlanan yeni araştırmaya göre muz veya brokoli gibi potasyum açısından zengin besinleri tüketmenin, sadece sodyumu kesmekten kan basıncınız üzerinde daha büyük bir olumlu etkiye sahip olabileceğini gösteriyor. 

YENİ ARAŞTIRMA HİPERTANSİYON HASTALARI İÇİN YENİ UMUT

Kanada'daki Waterloo Üniversitesi'nde yapılan yeni araştırma, sadece tuz tüketimini azaltmak yerine potasyum açısından zengin besinleri artırmanın tansiyonu düşürmede çok daha etkili olabileceğini ortaya koydu. Bilim insanları, muz ve brokoli gibi gıdaların kalp sağlığı üzerindeki etkisine dikkat çekti.


Kalp sağlığı için altın değerinde: Yeni araştırma tansiyonu düşürmenin anahtarını buldu - 1. Resim

Yeni araştırmalar, bu iki elektrolit arasındaki dengeyi değiştirmenin -özellikle muz ve brokoli gibi potasyum açısından zengin yiyecekleri artırmanın- daha etkili bir strateji olabileceğini gösteriyor. Evrimsel köklerimize ve modern diyetlerimize bir selam çakan bilim insanları, bu oranın erkekleri ve kadınları nasıl farklı şekilde etkilediğini ortaya çıkarmak için matematiksel modellemeyi kullanarak kalp sağlığında yeni bir yol önerdi.


Kalp sağlığı için altın değerinde: Yeni araştırma tansiyonu düşürmenin anahtarını buldu - 2. Resim

KAN BASINCI İÇİN POTASYUM VE SODYUM

Waterloo Üniversitesi'nden yapılan yeni bir araştırma, beslenmenizdeki potasyum miktarını artırmanın (özellikle sodyumla ilişkili olarak) kan basıncını düşürmede sadece tuz alımını azaltmaktan daha etkili olabileceğini öne sürüyor.

Yüksek tansiyon dünya çapında yetişkinlerin yüzde 30'undan fazlasını etkiler. Kalp hastalığı ve felç için önemli bir risk faktörüdür ve ayrıca kronik böbrek hastalığı, kalp yetmezliği, düzensiz kalp ritimleri ve hatta bunama ile bağlantılıdır.


Kalp sağlığı için altın değerinde: Yeni araştırma tansiyonu düşürmenin anahtarını buldu - 3. Resim

TUZ AZALTMA YERİNE GÜNDE BİR TANE YEMEK YETERLİ

Waterloo Üniversitesi Uygulamalı Matematik, Bilgisayar Bilimi, Eczacılık ve Biyoloji profesörü ve Kanada 150 Matematiksel Biyoloji ve Tıp Araştırma Kürsüsü Başkanı Anita Layton, “Genellikle yüksek tansiyonumuz olduğunda daha az tuz yememiz önerilir” diyor.

"Araştırmamız, muz veya brokoli gibi potasyum açısından zengin besinleri beslenmenize eklemenin, sadece sodyumu kesmekten kan basıncınız üzerinde daha büyük bir olumlu etkiye sahip olabileceğini gösteriyor."


Kalp sağlığı için altın değerinde: Yeni araştırma tansiyonu düşürmenin anahtarını buldu - 4. Resim

ELEKTROLİTLERİN VÜCUTTAKİ ROLÜ

Potasyum ve sodyum, her ikisi de elektrolitlerdir - vücudun elektrik sinyallerini iletmesine, kas fonksiyonunu düzenlemesine ve sıvı dengesini yönetmesine yardımcı olan mineraller. Bu iki mineral arasındaki denge, sağlıklı kan basıncını korumada önemli bir rol oynar.

Waterloo Uygulamalı Matematik Bölümü'nde doktora adayı ve çalışmanın baş yazarı olan Melissa Stadt, "İlk insanlar çok miktarda meyve ve sebze yiyordu ve bunun sonucunda vücudumuzun düzenleyici sistemleri yüksek potasyumlu, düşük sodyumlu bir diyetle en iyi şekilde çalışacak şekilde evrimleşmiş olabilir" dedi.

ENDÜSTRİYEL DİYET SORUNU

"Günümüzde, batı diyetleri sodyumda çok daha yüksek ve potasyumda daha düşük olma eğilimindedir. Bu, yüksek tansiyonun neden çoğunlukla sanayileşmiş toplumlarda bulunduğunu ve izole toplumlarda görülmediğini açıklayabilir."


Kalp sağlığı için altın değerinde: Yeni araştırma tansiyonu düşürmenin anahtarını buldu - 5. Resim

MUZUN FAYDALARI

1) Enerji Verir: Doğal şeker (glikoz, fruktoz, sükroz) içerdiğinden hızlı enerji kaynağıdır. Spor öncesi ve sonrası ideal bir atıştırmalıktır.

2) Sindirim Sistemine Yardımcı Olur: Lif açısından zengindir, kabızlığı önler. Mideyi rahatlatır, ülser riskini azaltabilir.

3) Potasyum Kaynağıdır: Kalp sağlığı için önemlidir. Kan basıncını dengeler, tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir.

4) Serotonin Üretimini Destekler: İçeriğindeki triptofan sayesinde mutluluk hormonunun (serotonin) üretimine katkıda bulunur. Ruh halini iyileştirir, stresi azaltabilir.

5) Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: C vitamini içerir, bağışıklığı destekler. Antioksidan özellikleri sayesinde hücre hasarını önler.

6) Kalp Sağlığını Korur: Kolesterol içermez. Lif ve potasyum kalp dostudur.

7) Kilo Kontrolüne Yardımcı Olabilir: Tokluk hissi verir, sağlıklı ara öğün seçeneğidir.

8) Kas ve Sinir Sistemi İçin Önemlidir: Magnezyum içerdiği için kasların ve sinirlerin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Kas kramplarını önlemeye yardımcı olur.

9) Kan Şekerini Dengeler: Düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerini ani yükseltmez (özellikle olgunlaşmamış muzlar).

10) Kemik Sağlığını Destekler: Potasyum ve magnezyum gibi minerallerle kemik yoğunluğunu korumaya yardımcı olabilir.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...