Kan akınca oruç bozulur mu, parmak kanamasında oruç bozulmuş olur mu?

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kan akınca oruç bozulur mu, parmak kanamasında oruç bozulmuş olur mu?
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ramazan ayında oruç tutarken, vücutta meydana gelen kanamalar konusunda birçok soru gündeme gelir. Kan akması orucu bozar mı, parmak kanaması gibi küçük yaralanmalar orucu etkiler mi? Oruçlu iken vücuttan kan akması durumunda nasıl bir tutum sergilenmesi gerekir? Birçok soru oruç tutan Müslümanlar arasında merak edilen konular arasında yerini almış durumda.

Ramazan ayında oruç tutarken, vücuttan kan akması gibi durumlar orucun geçerliliği konusunda kafaları karıştırabiliyor. Özellikle parmak kanaması, diş çekimi sonrasında meydana gelen kanamalar, hacamat gibi işlemler orucu bozup bozmadığı konusunda birçok soru ortaya çıkıyor.

Oruçlu iken kan akması durumunda ne yapılmalı? Kanama orucu bozmaz mı, yoksa dikkat edilmesi gereken başka kurallar mı var? Oruç tutarken kanama durumunda bilinmesi gerekenler ve orucu etkileyen faktörler ise oruç tutanlar için detaylı bir şekilde paylaşıldı.


Kan akınca oruç bozulur mu, parmak kanamasında oruç bozulmuş olur mu? - 1. Resim

KAN AKINCA ORUÇ BOZULUR MU?

Oruç tutarken, bazı bedensel durumlar orucun geçerliliğini etkileyebilir. Ancak kanamanın orucu bozup bozmadığı konusu, İslam alimleri arasında tartışmalı bir konu olmuştur. Genelde, vücudun bir yerinden kan akması, orucu bozmaz. Özellikle küçük yaralanmalar sonucu kanın dışarı çıkması orucu bozan bir durum oluşturmaz. Örneğin; parmak kanaması veya küçük bir kesik gibi durumlar orucu etkilemez.

Fakat kan kaybı durumunda, eğer kişi kanını tükürür ya da yutarsa, bu orucu bozmaz. İslam hukukunda, ağız yoluyla alınan herhangi bir şeyin orucu bozup bozmayacağı, alınan şeyin miktarına ve türüne göre değişir. Kan, oruçlunun ağız yoluyla vücuda girmediği sürece orucu bozmaz. Yani ağzından kan gelmesi durumunda, eğer bu kan ağız içinde kalıp dışarı atılırsa oruç bozulmaz.


Kan akınca oruç bozulur mu, parmak kanamasında oruç bozulmuş olur mu? - 2. Resim

DİŞ ÇEKTİRMEK ORUCU BOZAR MI?

Diş çekimi sonrası oluşan kanamalar da orucun geçerliliği üzerinde etkili değildir. Diş çektirirken gelen kan, ağız içinde kalsa ve dışarıya çıkmazsa orucu bozmaz. Yine, bu kanın yutulması da orucu bozmaz.

Diş çekimi esnasında meydana gelen kanın ağızda kalması durumunda oruçlu kişi, kanı tükürmeli veya dışarı atmalıdır. Eğer kişi kanı yutarsa, orucu bozulmaz; ancak, tükürüğün çok kan içermesi halinde dikkatli olunması gerekebilir.

Birçok alim diş çekimi sonrası ağızda kan olsa da oruçlunun orucunun bozulmadığını belirtmiştir. Ancak kanın miktarı önemli bir faktördür. Eğer ağızda kan birikirse ve bu kan tükürülüp dışarı atılmazsa, oruç etkilenmez.


Kan akınca oruç bozulur mu, parmak kanamasında oruç bozulmuş olur mu? - 3. Resim

HACAMAT VE KAN ALDIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Bazı durumlarda, hacamat (kan aldırma) veya kan bağışı gibi uygulamalar oruçlular arasında tartışma konusu olabilir. Fakat hacamat yapmak veya kan aldırmak orucu bozmaz. Hacamat, vücutta kan akmasını sağlar, ancak bu durum oruçlunun geçerliliğini etkilemez. Hacamat sonrası kan akması durumunda oruç geçerli olmaya devam eder.

Aynı şekilde kan almak da orucu bozan bir durum oluşturmaz. Bu tür işlemler oruçlu kişiyi manevi olarak etkilemez.

İslam alimlerine göre, hacamat ve kan alma işlemleri oruçlunun bedensel sağlığı üzerinde olumsuz bir etki oluşturmadığı için orucun bozulmasına neden olmaz. Hacamat yapmak, oruçlular için sadece fiziksel rahatlama sağlasa da, oruçlarının geçerliliği için herhangi bir sakınca oluşturmaz.


Kan akınca oruç bozulur mu, parmak kanamasında oruç bozulmuş olur mu? - 4. Resim

KANAMANIN YUTULMASI ORUCU BOZAR MI?

Oruçluyken vücutta herhangi bir yerden kan sızması ve bu kanın ağız yoluyla yutulması durumu, orucu bozmaz. Özellikle ağız yoluyla alınan kanın orucu bozup bozmayacağı, yutulan miktara ve durumun şiddetine bağlıdır. Ağız yoluyla alınan ve vücuda giren her şeyin orucu bozacağı düşünülse de, küçük miktarda kanın yutulması orucu bozmaz.

Ancak kanın ağız yoluyla dışarı atılması gereken bir durumda oruçlu kişinin dikkatli olması önemlidir. Eğer kan tükürülüp dışarı atılırsa, oruç geçerliliğini kaybetmez. Yine, ağızdan çıkan kanın miktarı fazla değilse, oruçlu kişinin orucu etkilenmez.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...