Kan vermek orucu bozar mı? Tahlil için kan vermek, iğne olmak orucu bozar mı?

Ramazan ayının gelmesiyle oruç tutarken dikkat edilmesi gereken hususlar ve orucu bozan şeyler sık sık merak konusu oluyor. Merak edilen konulardan biri de kan vermek orucu bozar mı sorusu. Kan veren kişi oruç tutabilir mi? Oruçluyken kan vermek ile ilgili hükümler nasıldır? Hacamat ve tahlil için kan vermek orucu etkiler mi? Bütün detayları okurlarımız için derledik…
Bin aydan daha hayırlı olan ramazan ayı içinde hal ve hareketlerine daha fazla dikkat eden Müslümanlar, oruç ibadetine de bir zarar gelmemesi için uğraşıyor.
Ramazan ayının maddi manevi bütün faydalarına kavuşabilmek için farz olan oruç ibadetinin şartlarını iyi öğrenmek ve uygulamak gerekiyor. Hal böyle olunca orucu bozan ve bozmayan durumlar haklı olarak sıklıkla araştırılıyor.
ORUÇLUNUN KAN VERMESİ VE ORUÇLUYA KAN VERMEK
Kan aldırmak, orucu bozmayan maddeler arasında yer alıyor. Oruçluyken kan aldırmak orucu bozmadığı gibi mekruh da değildir. Çünkü kan aldırırken veya kan verirken vücuda gıda veya ilaç türünden herhangi bir madde girmiyor, bilakis vücuttan kan çıkmış oluyor.
Oruçlu bir kişiye kan verilecek olursa, bu kişinin orucu bozulur. Çünkü vücuduna dışarıdan, ilaç türünden bir şey girmiş olur.
Vücuttan kan aldıktan sonra kanın bir kısmını geri veren makineler ise orucu bozuyor. Bu durumda orucu kaza etmek gerekiyor. Ramazan orucunda genelde vücuttan çıkanlar oruç bozmaz. Vücuda girenler orucu bozar. Ancak istisnalar mevcuttur.
HACAMAT YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?
Hacamat orucu bozar mı sorusuna dini kaynakların verdiği cevaba göre ramazanda hacamat olmak orucu bozmaz ve mekruh da değildir. Kan aldırmak gibi orucu bozmadığı iyi bilinen bir şeyden sonra, oruç bozuldu sanarak yiyip içmek orucu bozar. Bu durumda ayrıca kefaret de gerekir.
Kan aldırmak kimine faydalı, kimine zararlı olabilir. Bu bakımdan herkesin, her zaman kan aldırması doğru değildir. Doktor tavsiyesine uygun olarak, bilhassa yazın, sıcak ülkelerde bulunanların, kan basıncı artanların kan aldırması iyi olabilir.
Hadis-i şeriflerde hacamat ile ilgili şöyle buyurulur:
“Kanın artması [tansiyon yükselmesi] Allahü teâlânın ölüme sebep yaptığı hastalıklardan biridir.” (Bezzar)
“Hacamat [kan aldırmak], en iyi tedavi usullerinden biridir.” (Hakim)
“Sıcaklar artınca, hacamat olun! Çünkü kan basıncı artar da hastalığa veya ölüme sebep olur.” (Hakim)
“Hacamat birçok hastalığa şifadır. Aman hacamat olun!” (Deylemi)
“Mirac gecesi, uğradığım her melek topluluğu, ümmetime hacamatı tavsiye etti.” (Hakim)
“Hazret-i Cebrail, hacamatı o kadar tavsiye etti ki mutlaka lüzumlu zannettim.” (Deylemi)
“Şifa veren üç şeyden biri hacamattır.” (Buhari)
“Hacamat, aklı artırır, hafızayı kuvvetlendirir.” (Hakim)
“Baştan hacamat olmak, cüzzam, cünun, baras, uyuklama, göz kararması, baş ve diş ağrısına şifadır.” (Taberani)
“Hacamat, Peygamberlerin âdetindendir.” (Tirmizi)
RAMAZANDA KAN VERİLİR Mİ?
Hacamattan veya kan verdikten sonra hamam gibi sıcak yerlerde bulunmak tehlikeli olabilir. Bu gibi yerler tansiyon düşüklüğüne neden olur. Kan veren veya hacamat yaptıranlara tuzlu yemek tavsiye edilir. Süt ve yoğurt yememek, az su içmek tavsiyeler arasında yer alır. Çarşamba ve Cumartesi günleri kan aldırmak mekruhtur.
Kan aldırmanın faydalarını öğrenen bir kişi doktor kontrolünden geçmeden, sık ve bilinçsizce kan aldırmamalıdır. İhtiyaç kadar kan aldırmak gerekir. İhtiyaç olduğunda ise doktora danışmak en faydalı ve güvenli seçenektir.
KAN VERMEK İĞNE OLMAK ORUCU BOZAR MI?
Oruçlunun vücuduna ilaç şırınga etmek, serum takmak, iğne yapmak orucu bozar. Çünkü oruçluya iğne yapılınca vücuduna ilaç niteliğinde bir madde girmiş olur. İster gıda ister ilaç olsun vücuda giren şey orucu bozar.
Orucun bozulma şekli ise kefaret mi kaza mı gerektiğini belirler. İğne ile ilaç enjeksiyonu durumunda oruç bozulur. Kefaret gerekmez, kaza etmek gerekir. İğne ile kan aldırırken ise vücuda giren iğne herhangi bir ilaç enjekte etmiyorsa oruç bozulmaz.