samdan
camii
hayirli-ramazanlar

Kanun teklifi kabul edildi! Aile hekimi sağlık raporu ücretli mi, ne kadar?

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kanun teklifi kabul edildi! Aile hekimi sağlık raporu ücretli mi, ne kadar?
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilen yeni düzenlemeler, sağlık hizmetleri ve sosyal güvenlik alanında önemli değişiklikler getirdi. Yeni düzenlemeyle birlikte, aile hekimlerinin mesai saatleri dışında ücretli hasta kabul etmeleri mümkün hale geldi. Aile hekimlerinin günlük çalışma saatlerinin dışında, vatandaşlar herhangi bir ek ücret ödeyerek muayene olabilecekler. Düzenleme sonrası aile hekimi sağlık raporu ücretli mi, ne kadar oldu soruları gündemde yer buldu.

Sağlık alanında önemli değişiklikler içeren kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenleme ile aile hekimlerinden tamamlayıcı tıp hizmeti alınabilecek ve hayati ilaçlara erişim kolaylaştırılacak.

Öte yandan sağlık hizmetlerinde veri işleme ve paylaşımı, kişisel sağlık verilerinin güvenliği ve SGK üzerinden ilaç temininde yeni uygulamalar hayata geçirilecek.


Kanun teklifi kabul edildi! Aile hekimi sağlık raporu ücretli mi, ne kadar? - 1. Resim

AİLE HEKİMİ SAĞLIK RAPORU ÜCRETLİ Mİ, NE KADAR?

Sağlık sistemine getirilen yeni düzenlemelerle birlikte aile hekimlerinden alınacak bazı sağlık raporlar ücretli hale geldi. Rapor ücreti ise ehliyet, hastalık izni ve benzeri belgeler gibi çeşitli sağlık raporlarını kapsıyor. Daha önce ücretsiz olan bu hizmetler, yeni yasa ile birlikte ücretli olarak sunulmaya başlanacak.

Ücretler ise her bir rapor türüne göre değişkenlik gösterecek. Sağlık raporlarının ücretleri Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen tarifelere göre farklılık gösterecek. Aile hekimlerinden alınacak raporlar, döner sermaye gelirlerine ek olarak sisteme dahil edilecek ve elde edilen gelirler sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak.

 


Kanun teklifi kabul edildi! Aile hekimi sağlık raporu ücretli mi, ne kadar? - 2. Resim

AİLE HEKİMLERİ MESAİ DIŞI HİZMET VERECEK Mİ?

Yeni düzenlemelerle birlikte, aile hekimleri mesai saatleri dışında da hasta kabul edebilecekler. Yapılan değişiklik, sağlık hizmeti almak isteyen vatandaşlar için daha geniş bir zaman diliminde erişim imkanı sunacak.

Aile hekimlerinin, normal mesai saatlerinin dışındaki saatlerde hizmet sunmak için belirli bir ücret talep etmeleri öngörülüyor. 


Kanun teklifi kabul edildi! Aile hekimi sağlık raporu ücretli mi, ne kadar? - 3. Resim

AİLE HEKİMİ MUAYENE ÜCRETİ NE KADAR?

Yeni sağlık düzenlemeleri ile birlikte, aile hekimlerinden alınan muayene ücretlerine de zam yapılması bekleniyor. Aile hekimlerinin muayene ücreti, geçmişte genellikle ücretsiz ya da minimal bir katılım payıyla ödeniyordu. 2025 yılında yürürlüğe girecek olan düzenlemelerle birlikte ayakta tedavi hizmetleri için ödenecek katılım payı, hekim ve diş hekimi muayenesinde ücret 20 TL'ye yükseltildi.

Aile hekimlerinden sevk edilen hastalar için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirtilen ücret yüzde 50 oranında azaltılabilecek. 


Kanun teklifi kabul edildi! Aile hekimi sağlık raporu ücretli mi, ne kadar? - 4. Resim

YENİ SAĞLIK ALANI DÜZENLEMELERİ NELERİ İÇERİYOR?

  • Yeni düzenlemeyle birlikte, aile hekimlerinin mesai saatleri dışında ücretli hasta kabul etmeleri mümkün hale geldi.
  • Yeni yasayla birlikte aile hekimliği hizmetlerinin çalışma düzeninde de bazı köklü değişiklikler yapıldı. Aile hekimlerinin haftalık çalışma süreleri, 40 saatin altına düşmeden yeniden düzenlendi. 
  • Ayakta tedavi hizmetleri için ödenecek katılım payı, hekim ve diş hekimi muayenesinde 20 TL'ye yükseltildi. 
  • Özel sektör işverenlerine yönelik de yeni bir düzenleme getirildi. Özellikle SGK'ya ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası priminde indirime gidildi. Önceki düzenlemede 5 puan olan indirimi, 4 puana düşürerek işverenlere finansal kolaylık sağlandı.
  • 1 Ocak 2025 itibariyle, Sağlık Bakanlığı tarafından devreye alınan dijital entegrasyon uygulamasıyla, sağlık hizmetlerinin daha verimli ve erişilebilir hale gelmesi hedefleniyor.
  • Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'na eklenen "Bilgi toplama, işleme ve paylaşma yetkisi" maddesiyle, sağlık hizmeti alan kişilerin verileri artık Sağlık Bakanlığı tarafından işlenebilecek. 
  • Yurt içinde bulunamayan hayati ilaçlar, Sağlık Bakanlığı onayıyla SGK tarafından yurt dışından temin edilecek. 
  • Yabancı uyruklu öğrenciler, kayıtlarının devam etmesi şartıyla herhangi bir eğitim öğretim yılının başlangıç tarihinden itibaren 3 ay içinde talepte bulunmaları halinde Genel Sağlık sigortalısı olabilecek.
  • Klinik araştırmalara katılan hastaların sosyal güvenlik haklarının korunmasına yönelik yeni hükümler getirildi.
  • Çalışma gücü kaybına dayalı emeklilik işlemlerinde SGK yetkilendirildi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...