Karadenizlilerin şifa reçetesi pepeçura nedir, nasıl hazırlanır? Pepeçuranın asırlık tarifi ve malzemeleri…

Özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde hazırlanan pepeçura, halk arasında ‘pepeçi’ olarak da biliniyor. Bölgede yüzyıllardır hazırlanıp tüketilen pepeçura, merak edilen tariflerin başında geliyor. Şifa deposu olarak bilinen bu tarifin hazırlanması oldukça pratik. İşte detaylar...
Yüzyıllardır hazırlanan ve Karadenizlilerin şifa niyetine tükettiği pepeçura, merak edilen tarifler arasında yer alıyor. Biz de sizin için Doğu Karadenizlilerin şifa deposu olan asırlık tarifini derledik ve haberimizde paylaştık. İşte detaylar…
PEPEÇURA NEDİR, NASIL HAZIRLANIR?
Pepeçura, özellikle Rize ve çevresinde hazırlanan bir tatlıdır. Fakat hem malzemeleri hem de kendine has hazırlanış tekniği sayesinde tam bir şifa deposu olarak biliniyor. Ana malzemesi üzüm olan bu sağlıklı tatlı, yüzyıllardır Doğu Karadeniz başta olmak üzere Türk mutfağında keyifle hazırlanıyor.
HAZIRLAMA AŞAMALARI
Öncelikle üzümleri iyice yıkıyoruz. Suyunu süzdükten sonra da tencereye alıyoruz.
Tencereye su ve şeker ilave ederek kısık ateşte pişiriyoruz. Tenceredeki üzümler tamamen suyunu salıp, eriyene kadar güzelce pişiriyoruz.
Yeteri kadar büyük bir süzgeç alıyor ve üzümleri bundan geçiriyoruz. Tam olarak ezilmemiş olan üzümleri kaşık kullanarak yeniden eziyoruz. Üzümlü ve şekerli karışımından bir kepçe kaseye ekliyoruz. Arda kalanı da tencerenin içerisinde bırakıyoruz.
Büyük bir kepçe kullanarak ayırdığımız üzüm suyunu mısır unuyla karıştırıyor ve tencerenin içine alıyoruz. Ardından buğday nişastasını da bu karışımın içerisine ekleyip iyice karıştırarak tam kıvamına getiriyoruz. Tüm bu işlemlerden sonra ocağa aldığımız karışımı koyulaşana kadar kaynatıyoruz.
Yeteri kadar kıvam alan karışımı, servis kaselerine dolduruyoruz. Pepeçuranın kaselerde biraz ılımasını bekliyoruz.
Yeteri kadar ılıyan pepeçuraları buzdolabına kaldırıyor ve soğumaları için bir süre orada dinlendiriyoruz.
Dolaptan çıkarttığımız tatlıların üzerini Antep fıstığı veya ceviz içiyle süslüyor ve servis ediyoruz.
Afiyet olsun…
PEPEÇURA MALZEMELERİ
- 1 kg. siyah kokulu üzüm
- 4 su bardağı su
- ½ çay bardağı toz şeker
- 4 yemek kaşığı mısır unu
- 1 yemek kaşığı buğday nişastası
Üzeri için:
- 1 avuç file Antep fıstığı
- 1 avuç dövülmüş ceviz içi