Gaziantep'de hasta kimse kalmadı! Uzmanlar önerdi: Kelle paça yerine bundan tüketin

Beyran çorbası, özellikle Gaziantep mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Etin ve baharatların uyumuyla yapılan bu çorba, hem besleyici hem de lezzetlidir. Beyran, genellikle sabah kahvaltılarında, soğuk kış günlerinde ya da misafirlere sunulacak özel bir yemek olarak tercih edilir. Uzmanlar, en az onun kadar sevilen kelle paça çorbası yerine "beyran" çorbası önerdiler. İşte yapım aşamaları...
Kelle paça çorbasının şifalarını saymaya kalksak sabaha kadar bitmez. Kış aylarının en çok tercih edilen çorbalarından biri kelle paçadır. Ama kelle paça kadar şifalı, en az onun kadar enerji veren bir çorba daha var. Gaziantep yöresine ait beyran çorbası... İşte beyran çorbası yaparken bilmeniz gereken tüm aşamalar...
Beyran çorbası için malzemeler:
1 kg. kemikli kuzu eti (gerdan ve incik)
2 litre su (kuzu etini haşlamak için)
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı tuz
5 diş sarımsak
2 yemek kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
TARİFİ:
Kuzu etini genişçe bir tencereye alarak üzerine suyu ekleyin. Orta-kısık ateşte, harlı bir şekilde kaynatmadan pişirmeye başlayın.
Et pişerken su üzerine köpük birikecektir. Bir kevgir veya kepçe yardımıyla devamlı olarak bu köpüğü temizleyip kemikli et suyunun temiz kalmasını sağlayın. Etler iyice yumuşayıp kemikten ayrılmaya başlayıncaya dek haşlamaya devam edin. Tercihen en az 3 saat, vaktiniz varsa 6-8 saat kadar kısık ateşte pişirin.
Bu sırada pirinçleri bir kaseye alarak üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edin. 15-20 dakika kadar bu şekilde bekletin. Ardından bir miktar tuz ve 1,5 su bardağı su ilave ederek pişirmeye başlayın, suyunu çekince ocaktan alın ve kenara ayırın.
Etler piştikten sonra suyunu süzün. Etleri bir kenara alıp didiklemek için ayırın. Suyu tekrar tencereye dökün. Et suyunun sıcak kalması için servis etmeden önce orta-kısık ateşte bırakın, içine tuzunu ekleyin.
Servis ederken pirinci ve didiklenmiş etleri kaselere bölüştürün. Sarımsakları döverek püre haline getirin ve bir kaseye alıp üzerine çok az et suyu ekleyerek açın. Ardından sarımsağı da kaselere bölüştürün.
Pul biberi de kaselerin içine paylaştırın. Acı tattan hoşlanmıyorsanız pul biberi azaltabilirsiniz. Ardından ocakta kaynamış olan sıcacık et suyunu kepçeyle kaselere paylaştırın. Üzerine karabiber serpiştirerek servis edin.
Adamlar kelle pcanin icine piinc eklemis adina beyran demis. Hayirdir siz reklam yapacaz diye kelle pacayi yok etmeye calisiyorsunuz. Kelle paca tektir bu konuda. Ustunlugunu beyrana yukleyemezsiniz.
Gaziantep Şahinbey perilikaya mah. nerede içebilirim.