Sistem değişiyor! Kira sözleşmesi için e-Devlet zorunlu mu?

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Sistem değişiyor! Kira sözleşmesi için e-Devlet zorunlu mu?
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklamayla beraber 2024 yılı itibarıyla kira sözleşmelerinde önemli bir değişikliğe gidildi. Kira sözleşmeleri zorunlu olarak e-Devlet üzerinden gerçekleştirilecek. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılmasına yönelik yeni bir uygulama başlatıyor. Bu sayede kira sözleşmeleri daha pratik ve güvenli bir ortamda gerçekleşecek. 

Kira kontratlarının e-Devlet'ten yapılması muhtemel mağduriyetlerin önüne geçmesini sağlıyor. Bununla beraber sözleşmeler daha hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde yapılabilecek.


Ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren hizmet e-Devlet üzerinde başladı! İkinci aşama ne zaman? - 3. Resim

KİRA SÖZLEŞMESİ İÇİN E-DEVLET ZORUNLU MU? 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin iki aşamalı olarak e-Devlet üzerinden yapılacağını duyurdu. 

Bu yeni sistem sonucunda vatandaşlar kira sözleşmesini e-Devlet üzerinden yapacak. Artık e-Devlet üzerinden “Kira Sözleşmesi İşlemleri” hizmeti bölümüne giriş yaparak sözleşmeler tamamlanabilecek.

Kira sözleşmeleri için e-Devlet'in zorunlu olup olmadığı hakkında henüz net bir açıklama yapıldı. Ancak bu sistemin hem kiracı hem de ev sahibi için daha hızlı ve güvenilir olduğu ifade ediliyor. 


Ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren hizmet e-Devlet üzerinde başladı! İkinci aşama ne zaman? - 4. Resim

KİRA SÖZLEŞMESİNDE İKİNCİ AŞAMA NE ZAMAN?

Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmetinikinci aşaması yıl sonunda kullanıma sunulacak.

Düzenlemenin ikinci aşamasında, emlak danışmanları ve yetki verilen kişiler, sözleşme hazırlama ve tarafların (taşınmaz sahibi ve kiracı) onayına sunma rolü ile sürece dahil edilecek.


e devlet üzerinden kira sözleşmesi

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

e-Devlet üzerinden hazırlanan kira sözleşmesinde sistemin nasıl işleneceği merak ediliyor. İkinci aşamada yetki belgesi almış emlak işletmeleri ve yetki verilen kişiler tarafından da hazırlanabilmesi planlanıyor.

Yeni sistemin devreye sokulmasıyla beraber kira geliri beyannamesi vermekten kaçınanlar ya da kira kontratı ve ibrazında yaşanan evrak vb. problemler gibi birçok süreç daha sistematik bir şekilde yapılabilecek.


Sıkça Sorulan Sorular
Kira kontratını, e-Devlet Kapısı'na giriş yaparak “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünden görebilirsiniz.
Kira sözleşmesi 10 yılın hesaplaması yapılır. Ancak sözleşmede belirtilmiş olan süre de önemlidir.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...