Kırmızı Kitap nedir? Gizli toplantıda katılımcıların cep telefonları ve akıllı saatleri alınmadı

Devletin “Gizli Anayasası” olarak bilinen Kırmızı Kitap için yapılan güncelleme çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’nde, aralık ayında gizli bir toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıda Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin güncellenmesi ele alınırken, katılımcıların cep telefonları ve akıllı saatleri olmadan toplantıya katıldıkları bildirildi. Üst düzey güvenlik önlemleri dikkat çekti.
Kırmızı Kitap için son güncelleme 5 yıl önce yapılmıştı. Aralık ayında yapılan çalışmaların ardından konunun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında yapılacak ilk Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ele alınması bekleniyor.
KIRMIZI KİTAP NEDİR?
Halk arasında “Devletin Gizli Anayasası” olarak adlandırılan Kırmızı Kitap, Türkiye’nin iç ve dış tehdit algılarını belirleyen ve milli güvenlik politikalarını yönlendiren temel bir belge olarak kabul edilir.
Bu belge, devletin güvenliğini sağlamak için alınacak tedbirleri ve milli faaliyetlerin esaslarını detaylı bir şekilde içerir.
KIRMIZI KİTAPTA HANGİ GÜNCELLEMELER YAPILACAK?
Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında 5 yıllık aralıklarla güncellenen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi yeniden ele alındı. Bu kapsamda, yapay zeka kavramının belgeye ilk kez eklenmesi, tehdit ve tehlike algılarının güncellenmesi ve Türkiye’nin güvenlik politikalarının çağın gereklerine uyarlanması hedefleniyor.
Bu güncellemelerle birlikte, iç ve dış tehditlere karşı yeni stratejiler hayata geçirilecek.