Klasik tablolar teknolojiyle canlandı! Dünyanın en büyük festival zinciri “Türkiye Kültür Yolu” büyüyor

Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin bu seneki ilk ayağı olan Adana, renkli faaliyetlere sahne oluyor. “Köklere Yolculuk” isimli sergide ise Türk resminin meşhur eserleri teknolojiyle canlanıyor!
MURAT ÖZTEKİN - Dünyanın en büyük festival zinciri olarak tanımlanan Türkiye Kültür Yolu, büyüyerek yoluna devam ediyor... Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021’de Beyoğlu’nda hayata geçirilen festival, bu sene yeni eklenen dört şehirle birlikte 20 noktada yapılacak.
Festivalin beşinci randevusunun ilk durağı ise tarihin ve lezzetlerin membaı Adana oldu. Biz de faaliyetleri yerinde görmek için Adana’daydık. 13 Nisan’a kadar devam edecek Adana Kültür Yolu Festivali çerçevesinde elliden fazla noktada yüzlerce faaliyet var; derinlikli sergiler ve sanat faaliyetleri seyircilerle buluştuğu gibi popüler isimler de açık havadaki konserlerde geniş kitlelerle bir araya geliyor. Yine “her kesime hitap etme” politikasıyla hareket edilen festivalde; dünyadaki aktüel problemlerden ilham alan faaliyetler dikkat çekiyor.
FİLİSTİNLİ SANATÇILAR “HÂLÂ YAŞIYORUM” DİYOR
Onlardan biri Samet Karagöz’ün küratörlüğünde açılan “Hâlâ Yaşıyorum” sergisi… Adana Büyükşehir Belediyesi Konser ve Tiyatro Salonu’nda görülebilen sergide, başta hâlâ Gazze’de sıkışmış kalmış olan Maisara Baroud olmak üzere birçok Filistinli sanatçının hüzünlü işlerine yer veriliyor.
KÖKLERE YOLCULUK
Türkiye Kültür Yolu Festivali, sanatın teknolojiyle buluşmasına da ev sahipliği yapıyor. Adana Müze Kompleksindeki “Köklere Yolculuk” isimli sergide Türk resminin meşhur eserlerinin farklı sanatçılar tarafından teknolojik araçlara yapılan yorumları görülebiliyor. Osman Hamdi Bey’in “Silah Taciri” eseri animasyonlarla canlanıyor, Erol Akyavaş’ın meşhur “Kompozisyon”u hareket kazanıyor, Şeker Ahmet Paşa’nın “Manzara”sı ise farklı bir ruhla bugüne taşınıyor. Serginin koordinatörü Cengiz Ayyıldız “Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesindeki kıymetli eserlerden yirmi tanesini seçip 10 farklı sanatçı ve stüdyo ile birlikte günümüze taşımak istedik. Yapay zekâ dâhil yeni nesil yöntemler kullandık. Toplamda yirmi eseri çalıştığımız projenin 10 eserini burada sergiliyoruz. Sergi farklı eserlerle Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin değişik noktalarında sergilenecek” diye konuşuyor.
Öte yandan bu sene klasik sanatlara daha çok alan açıldığı görülüyor. Adana Müze Kompleksindeki “Türkiye’nin Minyatürleri” sergisinde birçok sanatçının Türkiye’nin şehirlerini resmettiği eserleri yer alıyor. “Minyatürlerle Adana” sergisinde ise Mesut Dikel’in öncülüğündeki sanatçılar şehrin güzelliklerine klasik bir yorumla bakıyor.
Usta ressam İlhami Atalay’ın sanatseverlere baharın neşesini yaşattığı “Bahar Çiçekleri” serisinden eserler de müzede renkli bir tecrübe vadediyor. Ocak ayında vefat eden şarkıcı Ferdi Tayfur da memleketi Adana’da unutulmuyor. İsmail Erdoğan’ın küratörlüğünde açılan “Sabahçı Kahvesi” adlı enstalasyon sergisinde Tayfur’un hayatına mercek tutuluyor.
Sorularımızı cevaplayan Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi, Beyoğlu’nda restorasyonların yapılıp AKM gibi mekânların açıldığı 2021’de Kültür Yolu fikrinin doğduğunu söylüyor. Terzi “Bakan’ımız Mehmet Nuri Ersoy Bey’le birlikte İstiklal Caddesi’nde yürüyorduk. Bakan Bey ‘İnsanları buraya çekecek bir aks yapmak lazım’ dedi. Sonra oturup üzerinde çalışmaya başladık. Tabii, o günlerde festivalin Türkiye’nin dört bir yanına yayılacağını tahmin edemezdik” şeklinde konuşuyor. Selim Terzi, ‘Kültür Yolları’nın başarısı hakkında ise şunları söylüyor: Sekiz aya yayılan ve bu kadar çok faaliyetin yapıldığı dünyada başka bir festival yok. Avrupa Festivaller Birliği Başkanı Jan Briers, geçen sene İstanbul’a geldiği ve festivalde gördüğü manzara karşısında ‘İnanılmaz bir şey yapıyorsunuz’ ifadesini kullandı.
Festivale yapılan eleştirileri de sorduğum Terzi “Yapıcı ve arkasında bir hesap olmayan her eleştiri bizim için kıymetli. Yaptığımız festival yaşayan bir iş. Dolayısıyla eleştirilerin birçoğu bize yön gösteriyor” diyor.