Kolon kanseri artış gösteriyor: Bu vitamin eksikliği nedeni olabilir!

55 yaşın altındaki herkeste kolon kanseri olma olasılığında artış gözlendi. Tam olarak nedeni araştırılırken, kan seviyelerinde ilginç bir bulguya, bir vitamin eksikliğine rastlanıldı.
Bağırsak kanseri yani kolon kanseri, kolonun iç astarında bulunan hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde büyümesi ile kalın bağırsakta başlayan kanserdir.
Ölümcül olabilen kolon kanseri hastalarında yapılan araştırmalar, yaygın olarak kullanılan bir vitaminin belirli bir kanser türüne yakalanma riskini azaltabileceğini öne sürüyor.
O VİTAMİN EKSİKLİĞİ KANSERLE İLİŞKİLİ Mİ?
Nutrients dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, güneş ışığı vitamininin hem kolorektal kanseri önlemede hem de tedavi etmede aslında çok önemli olabileceğini iddia etti. Kolorektal kanser, bağırsak kanseri olarak da bilinir, kalın bağırsağı oluşturan kolon veya rektumda başlar.
Son on yılda gençler arasında kolorektal kanser oranlarında artış görüldü, ancak bunun nedeni tam olarak bilinmiyor.
Şimdi, yeni bir çalışma D vitamininin kanseri önlemeye yardımcı olmada etkili olabileceğini iddia etti. Macaristan'da gerçekleşen araştırmada bilim insanları vitaminin kanser riski ve iltihaplanma üzerindeki etkisini analiz etti.
D VİTAMİNİ KOLON KANSERİNİ ÖNLÜYOR MU?
Çalışmanın yazarı János Tamás Varga Fox News Digital'a yaptığı açıklamada, "En önemli bulgu, D vitamininin kolorektal kanserin önlenmesinde ve tedavisinde kritik bir rol oynamasıdır." dedi.
“Araştırmamız, 25-hidroksivitamin D (D vitamininin birincil formu) seviyeleri ile kanser sonuçları arasındaki güçlü ilişkiyi açıkça destekliyor.”
Araştırmaya göre, D vitamini eksikliği kolorektal kanser riskinin artmasıyla ilişkilendirilirken, D vitamini seviyesi düşük olan kolorektal kanserli hastaların prognozu daha kötü. Prognoz ya da öngörü, bir hastalığın seyri hakkında tahmini ve iyileşme şansı olup olmadığı anlamında kullanılan tıbbi bir terimdir.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ KOLON KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIYOR
Son yapılan bilimsel çalışmalar, D vitamini eksikliği yaşayan bireylerin kolon kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Özellikle ileri evre kolon kanserlerinde, hastaların büyük çoğunluğunda D vitamini düzeylerinin düşük olduğu saptandı.
Uzmanlara göre D vitamini:
Bağırsak hücrelerinin normal şekilde yenilenmesini sağlar
DNA hasarını azaltır
Tümör gelişimini yavaşlatabilir
Bu yüzden yeterli D vitamini almak, sadece kemik sağlığı için değil, kanser riskini azaltmak için de oldukça önemlidir.
PEKİ NE KADAR ALMALIYIZ?
Öncelikle doktorunuza danışmanız en iyisidir. Doktorunuz kendi durumunuza göre tavsiyelerde bulunabilir. Ancak, baş yazar Dr. Monika Fekete Fox News'e şunları söyledi: "Araştırmamıza dayanarak, kolorektal kanser riski yüksek olan bireylerin D vitamini seviyelerini takip etmelerini ve gerekirse günlük 1000-4000 IU D vitamini takviyesi almalarını öneriyoruz, özellikle de D vitamini seviyesi düşük olanlara."
“Optimum dozaj, kişinin sağlık durumuna ve mevcut D vitamini seviyesine göre ayarlanmalıdır.”
Çalışma şunları ekliyor: "Genel olarak, D vitamini çok sayıda sistemin ve fizyolojik sürecin işlevinde temel bir rol oynar. Geniş etki yelpazesi, D vitamininin sağlığı korumadaki önemini vurgular ve kanser de dahil olmak üzere kronik hastalıkları önlemedeki koruyucu rolünün altını çizer."
D VİTAMİNİ NEDİR? NE İŞE YARAR?
D vitamini, vücudun kalsiyum ve fosforu emmesine yardımcı olan ve kemik sağlığında hayati rol oynayan yağda çözünen bir vitamindir. Güneş ışığı ile sentezlenebildiği için genellikle “güneş vitamini” olarak bilinir.
Ancak D vitamininin sadece kemiklerle sınırlı kalmayan çok yönlü etkileri vardır:
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Enflamasyonu (iltihabı) azaltır
Hücre çoğalmasını düzenler
Bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki gösterir.