Kolonya koklamak orucu bozar mı? 

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kolonya koklamak orucu bozar mı? 
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Oruç ibadetini tam olarak yerine getirmek isteyenler kolonya koklamanın orucu bozup bozmadığı konusunu araştırıyor. Kolonya koklamak orucu bozmaz fakat içine çekildiği zaman bozulur. Bu durumda kaza veya kefaret gerektirebilir.

Ramazan ayında merak edilen konuların başında orucu bozan ve bozmayan durumlar oluyor. Orucu bozan bazı durumlarda kazası gerekir. Fakat bazı durumlarda ise kefaret gerekiyor. Kolonya koklamak orucu bozmayan şeyler arasında yer alıyor. 

KOLONYA KOKLAMAK ORUCU BOZAR MI?

Çiçek, kolonya veya parfüm koklamak orucu bozmaz. Fakat burnuna kolonya çekmek orucu bozar. Bu durumda orucun kazasını yerine getirmek gerekiyor. 

Kolonya koklamak orucu bozar mı?  - 1. Resim

Çatlak dudağa veya eldeki yarığa, krem, tentürdiyot, kolonya veya oksijenli su sürmek. [Açık yaraya sürülen merhemin, içeri sızdığı iyi bilinmedikçe orucu bozmadığı, Seadet-i Ebediyye'de bildirilmektedir. İyi bilmek, zanla olmaz. Kesin bilmek gerekir. Kesin bilinmeyince bozar denilemez.]

Sürme ve bıyık yağı kullanmak, çiçek, misk, kolonya koklamak, orucu bozmadığı gibi, mekruh da değildir.

Kolonya koklamak orucu bozar mı?  - 2. Resim

ORUCU BOZUP KAZAYI GEREKTİREN HALLER, DURUMLAR NELERDİR?

Oruç, hata ile bozulsa, mesela, abdest alırken, boğaza su kaçsa veya zorla orucu bozdurulsa, ihtikan ederse, burnuna sıvı ilaç, kolonya veya duman, başkasının içtiği sigara dumanı yahut, ud ağacı, anber ile tütsülenip dumanını çekse, kulağına ilaç damlatsa, derideki yaraya koyduğu ilaç içeri girse ve iğne ile ilaç şırınga edilse, kağıt, taş, maden parçası, pamuk, ot, pişmemiş pirinç, darı, mercimek tanesi gibi, ilaç ve gıda olmayan şey yutulsa, zorlayarak ağız dolusu kusulsa, dişi kanayan, yalnız kanı veya tükürükle müsavi, eşit miktarda karışık kanı yutsa, fecir doğduğunu yani imsak vakti girdiğini bilmeyerek yese, güneş battı zannederek orucu bozsa, oruçlu olduğunu unutup yedikte, orucu bozuldu sanarak, bilerek yemeye devam etse, uyurken ağzına su akıtılsa veya cima olsa, niyet etmeden oruç tutsa veya Ramazanda sabaha kadar niyet etmeyip, sonra niyet etse bile, yani kuşluk namazı zamanından, dahveden sonra oruç tutmazsa, bunların hepsinde oruç bozulur ve bayramdan sonra, bir günü için yalnız bir gün kaza etmek lazım olur. Kefaret lazım olmaz. Boğaza yağmur, kar kaçsa, oruç da, namaz da bozulur, kaza lazım olur. Geceden dişleri arasında kalan şeyi, bilerek yutsa, nohut tanesi kadar ise, bozulup kaza lazım olur. Nohuttan küçükse bozulmaz. Unutarak yiyen kimse, orucu bozulmadığını bildiği hâlde, yine yer ve içerse, kaza ve kefaret lâzım olur.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...