Kredi kartı limitleri nasıl belirleniyor? BDDK gerçek gelir ile limit iddialarına açıklık getirmişti

Kredi kartı limitlerinin gelir ve harcama limitlerine göre belirleneceği iddiaları gündeme oturdu. Bu iddiaların ardından kredi kartı limitlerinin nasıl belirlendiği merak konusu oldu.
Limit belirlenirken gelir durumu, kredi notu ve ödeme geçmişi gibi unsurlar temel alınır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bu iddialara açıklık getirdi.
Kredi kartı limitleri; gelir durumu, kredi notu ve borçluluk oranı gibi temel kriterlere dayanarak belirleniyor. BDDK’nın son açıklamasına göre gerçek gelir bazlı sınırlama uygulaması hayata geçirilmedi.
KREDİ KARTI LİMİTLERİ NASIL BELİRLENİYOR?
Kredi kartı limitlerinin nasıl belirlendiği, özellikle son iddialar sonrası araştırma konusu oldu. Bankalar, kredi kartı limitini bireyin finansal durumu ve kredi riskine göre belirler. Limit belirlenirken etkili olan temel faktörler şunlardır:
Gelir Durumu
Kredi Notu (Risk Puanı)
Borçluluk Oranı
Çalışma Durumu ve Meslek
Banka ile İlişkiler
KREDİ KARTI LİMİTLERİ DÜŞÜRÜLECEK Mİ?
2025 yılı için bazı bankaların tüketicilerin gelir ve harcama alışkanlıklarını esas alarak kredi kartı limitlerini belirleyeceği öne sürülmüştü. Bu iddiaya göre, SGK ve bankalar iş birliği ile oluşturulacak ekiplerin bireylerin gelir detaylarını inceleyeceği belirtilmişti.
Ancak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Buna göre, gündeme getirilen “gerçek gelirle limit” uygulaması şu an için askıya alındı.