Marburg virüsü belirtileri arasında baş ağrısı, ani kilo kaybı ve ateşlenme yer alıyor

Almanya’nın Hamburg şehrindeki tren istasyonunda bir yolcunun ciddi semptomlar göstermesiyle, Marburg virüsü şüphesi nedeniyle büyük bir panik yaşandı. Ruanda’da virüse karşı aşılama kampanyası başlatılması Marburg virüsü belirtileri, bulaşıcılığı ve ölümcül olup olmadığı hakkında endişeleri gündeme getirdi.
Almanya'nın Hamburg şehrindeki bir tren istasyonunda yaşanan Marburg virüsü paniği, Avrupa'da geniş yankı uyandırırken, Ruanda'da bu tehlikeli virüse karşı aşı uygulamaları başladı.
Ölümcül bir hemorajik ateş hastalığına yol açan Marburg virüsü insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Dünya genelinde alarma geçen sağlık yetkilileri virüsle mücadelede aşılama çalışmalarına hız verdi.
MARBURG VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Marburg virüsünün kişilerde iki aşamalı semptomlara neden olduğu belirtiliyor.
Hastalığın ilk evresinde aniden yükselen ateş, titreme, kas ağrıları ve genel bir halsizlik görülüyor. Öte yandan baş ağrısı ve boğaz ağrısı da yaygın belirtiler arasında yer alıyor.
Hastalık ilerledikçe ikinci aşamaya geçilmesi ile beraber mide bulantısı, kusma, şiddetli karın ağrıları ve ishal gibi gastrointestinal semptomlar ön plana çıkıyor.
Marburg virüsü belirtileri arasında en tehlikeli olan ise iç ve dış kanamalar olduğu iletildi. Bu aşamaya gelen hastalarda zihin bulanıklığı, konfüzyon ve aşırı kilo kaybı yaşanabileceği belirtiliyor.
Hastalığın ilerlemesi durumunda ölüm oranının oldukça yüksek olduğu ve bazı vakalarda %90’a kadar çıkabildiği de eklendi.
MARBURG VİRÜSÜ BULAŞICI MI? NASIL BULAŞIR?
Marburg virüsünün doğrudan vücut sıvılarıyla temas yoluyla bulaştığı belirtiliyor. Kan, tükürük, ter gibi vücut sıvıları, virüsün yayılmasında kritik rol oynamakta.
Bunların yanı sıra Marburg virüsünün doğal taşıyıcıları olarak bilinen Mısır meyve yarasalarının (Rousettus aegyptiacus) enfeksiyon kaynağı olabileceği de düşünülüyor.
MARBURG VİRÜSÜ TÜRKİYE'DE VAR MI?
Şu ana kadar Türkiye’de Marburg virüsüne rastlandığına dair herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.
Fakat uluslararası seyahatler ve Afrika ile olan temaslar göz önüne alındığında, yetkililer salgın riskini en aza indirmek için sınır kontrolleri ve önleyici sağlık tedbirleri uygulamaya geçirebileceği düşünülüyor.