Marmara Denizi'nde ilk tsunami alarmı devreye girdi: Nasıl çalıştı?

23 Nisan'da Marmara Denizi'nde yaşanan 6,2 büyüklüğündeki deprem İstanbul'u sallarken ilk tsunami alarmının da devreye girdiği öğrenildi. Kandill Rasathanesi yayınladığı raporda 445 artçı sarsıntıya dikkat çekti.
23 Nisan 2025 Çarşamba günü saat 12.49'da Marmara Denizi Silivri açıklarında yaşanan 6,2 büyüklüğünde deprem, İstanbul ve çevre illerde paniğe neden oldu.
Büyük İstanbul depremi konusunda tartışmalar sürerken Kandilli Rasathanesi'nin yayımladığı raporda tsunami erken uyarı sisteminin ilk kez devreye girdiği kaydedildi.
MARMARA DENİZİ'NDE İLK TSUNAMİ ALARMI NASIL ÇALIŞTI?
23 Nisan'da Silivri açıklarında meydana gelen 6,2'lik deprem İstanbul'da şiddetli sarsıntıya neden oldu.
Depremin ardından, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi, depremin tsunamiye neden olma potansiyelini değerlendirdi.
Depremin ardından 6. dakikada AFAD'a tsunami uyarı mesajı iletildi. Bu uyarı, Marmara Denizi'nde 24 istasyonla anlık izleme yapan sistemin hızlı müdahalesiyle gerçekleşti.
Raporda, uyarının diğer ülkelere iletildiği ifade edildi. Saat 16.53'te ise aletsel gözlemlerle tsunami tehlikesinin geçtiği teyit edilerek uyarı sonlandırıldı.
BDTİM, tsunami erken uyarı sistemi, 2016'dan beri Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de resmi servis sağlayıcı olarak hizmet vermekte.
İSTANBUL'DA TSUNAMİ OLUR MU, RİSK VAR MI?
Marmara Denizi'nde tsunami riski tarihsel bilgiler ve jeolojik veriler ışığında sık sık gündeme geliyor. İhtimali düşü olsa da göz ardı edilemez.
İBB ve ODTÜ'nün çalışmaları, Marmara'da 100 yılda bir tsunami ihtimali bulunduğunu ifade ediyor. 1509 ve 1894 İstanbul depremlerinde 6 metreye varan dalgalar kaydedildi.
Marmara'da muhtemel 6,5 üzeri bir depremde 3 metreye kadar ulaşan tsunami dalgalarının oluşabileceği özellikle Avcılar, Zeytinburnu, Tuzla ve Büyükçekmece gibi alçak kıyı bölgelerinin risk altında olduğu belirtilmişti.
Ancak 23 Nisan'daki depremde tsunami oluşmasa da küçük çaplı deniz çekilmeleri yaşandı.
Marmara Denizi'nin kapalı deniz olma yapısı nedeniyle okyanuslardaki gibi 30-40 metrelik dalgaların oluşmasının mümkün olmadığı ancak 1-2 metrelik dalgaların oluşabileceği ifade ediliyor.