Mart ayında hangi balık yenir? Mart ayı balık takvimi

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Mart ayında hangi balık yenir? Mart ayı balık takvimi
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Mart ayı, balık severler için kışın son lezzetlerini sunarken baharın müjdecisi tatlarla dolu bir dönem vadediyor. Kalkan, mezgit ve gümüş gibi balıklar ızgaralarda yerini alırken levrek ve mercan da sofralara renk katıyor. Denizlerin bereketi, bu ayda hem sağlıklı hem de nefis alternatiflerle kendini gösteriyor.

Baharın kapıyı çaldığı Mart 2025, denizlerden gelen taze lezzetlerle sofraları zenginleştiriyor. Mart ayının balık rehberini sizler için derledik. 

MART AYINDA HANGİ BALIK YENİR?

Mart ayı, balıkların lezzet açısından zirveye ulaştığı bir dönem olarak biliniyor. Bu ayda özellikle kalkan, mezgit ve gümüşgibi türler sofraların baş tacı oluyor.

Kalkan, etinin yumuşaklığı ve zengin aromasıyla pahalı sofraların vazgeçilmeziyken mezgit uygun fiyatı ve beyaz etiyle her eve giriyor. Gümüş balığı ise küçüklüğüne rağmen yoğun lezzetiyle dikkat çekiyor ve genellikle ızgara veya tava olarak tercih edilmekte.

Mart ayında hangi balık yenir? Mart ayı balık takvimi - 1. Resim

Levrek, mercan, palamut ve torik gibi diğer türler de bu ayda hala tüketilebilir durumda ancak kış balıkları olan uskumru ve palamut yağlarını kaybetmeye başladığından lezzetleri konusunda biraz geri planda kalabiliyor.

Balık tüketiminde mevsimsellik, hem tazelik hem de besin değeri açısından kritik bir rol oynamakta. Mart, soğuk suların balıklara kazandırdığı yağ oranının hala hissedildiği bir ay. Bu da yemeklere ekstra tat katıyor. Örneğin, levrek ve kefal, Mart’ta hem bol bulunuyor hem de en lezzetli zamanlarını yaşıyor.

Mart ayında hangi balık yenir? Mart ayı balık takvimi - 2. Resim

Denizlerin kralı kalkan ise Şubat’tan itibaren başlayan mevsimini Mart’ta da sürdürüyor ve Mayıs’a kadar da bu etkisi devam edecek. 


MART AYI BALIKLARI

Mart ayının yıldız balıkları arasında kalkan, mezgit ve gümüş yer alırken bu türler hem lezzetleriyle hem de ulaşılabilirlikleriyle öne çıkıyor. Kalkan, Marmara ve Karadeniz’de bolca avlanıyor. Genellikle buğulama ya da ızgara olarak sofralara geliyor.

Mezgit, ekonomik uygunluğu ile her bütçeye hitap ederken, Karadeniz’in soğuk sularında yetişen türleri beyaz etiyle meşhur.

Mart ayında hangi balık yenir? Mart ayı balık takvimi - 3. Resim

Gümüş balığı ise genellikle sürü halinde avlanıyor ve küçük boyutuna rağmen besleyici bir seçenek olarak öne çıkıyor.


MART AYI BALIK TAKVİMİ

Mart ayı balık takvimi, hangi balığın ne zaman en iyi olduğunu anlamak isteyenler için rehber niteliğinde.

Kalkan, Şubat’tan Mayıs’a kadar süren mevsiminde Mart’ta da zirvede. Mezgit, genellikle kış sonu ve ilkbahar başında, yani Şubat’tan Nisan’a kadar en lezzetli zamanını yaşıyor.

Mart ayında hangi balık yenir? Mart ayı balık takvimi - 4. Resim

Gümüş balığı da Mart’ta bolca bulunuyor ve ızgarada ya da tavada hızlıca hazırlanabiliyor. Levrek ve kefal ise yıl boyunca avlanabilse de Mart’ta soğuk suların etkisiyle yağlanarak daha lezzetli bir hale geliyor.

Balıkçılar, Mart’ın balık avı için hala verimli olduğunu ancak Nisan’dan itibaren av yasağına yaklaşırken bazı türlerin azalabileceğini belirtiyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...