Oruç kimlere farzdır? Kimler oruç tutmakla yükümlü ve kimler oruç tutamaz? Oruç tutmamanın cezası, hükümleri…

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Oruç kimlere farzdır? Kimler oruç tutmakla yükümlü ve kimler oruç tutamaz? Oruç tutmamanın cezası, hükümleri…
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ramazan ayında oruç tutmak, İslamın 5 şartı arasında yer alıyor. Bin aydan daha hayırlı olan Ramazan ayında yapılan iyiliklere ve ibadetlere 70 kat sevap verildiği gibi kötü işlerden de sakınmak gerekiyor. Bu yüzden farz olan orucu mazeretsiz terk etmemek gerekiyor. Peki oruç kimlere farzdır? Kimler oruç tutmakla yükümlü ve oruç kimlere farz değildir? Dinimizde oruç tutmamanın cezası var mı? Oruç kaç yaşında farz olur? Konuyla ilgili bütün cevapları araştırıp okurlarımız için derledik…

Ramazan ayında, günahlardan kaçınıp daha fazla iyilik yapmaya özen gösterilir. Müminler mümkün mertebe eksiksiz bir şekilde oruç tutmaya gayret ederken başka ibadetlerle de bu aydan istifade etmeye çalışır.

Orucu mazeretsiz şekilde terk etmek çok büyük günahtır. Fakat bazı şartlar ve durumlar oruç tutmak için engel teşkil eder. İslam dininin belirlediği özürlere sahip olan kişiler oruç tutmaktan muaf olur. Bu kişiler günaha girmiş olmaz. Özür sahibi olan kişiler başka ibadetler yaparak Ramazan ayının bereketinden ve faziletinden yararlanır.

Oruç kimlere farzdır? Kimler oruç tutmakla yükümlü ve kimler oruç tutamaz? Oruç tutmamanın cezası, hükümleri… - 1. Resim

ORUÇ KİMLERE FARZDIR? ORUÇ KAÇ YAŞINDA FARZ OLUR?

Orucun farz olması için kişinin taşıması gereken şartlar şunlardır:

  1. Müslüman olmak
  2. Âkıl (akıllı) ve baliğ (buluğa, ergenlik çağına ermiş) olmak

Âkıl ve baliğ olmak, buluğ çağına ermek, belirli bir yaşa gelmek ve kendi kararlarını verebilen şuurlu biri olmak demektir. Âkıl baliğ olan kadın erkek bütün Müslümanlara artık “mükellef” denir. Ergenliğe girmiş bir Müslüman artık imanın şartlarını öğrenmiş olmalıdır ve İslamiyet’in kurallarına uymalıdır. Dolayısıyla oruç bu kişilere, akıl baliğ olmuş Müslüman herkese farzdır.

Bir çocuk henüz buluğa ermeden, alışsın diye oruç tutarsa o oruç nafile bir ibadet olarak sahih olur. İslami kaynaklara göre Ramazanda oruç tutmak hem farz hem de çok sevaptır. Bu konudaki bir Hadis-i şerif şöyledir: “Allah yolunda bir gün oruç tutanı, Allahü teâlâ yetmiş yıllık mesafe kadar cehennemden uzaklaştırır.” [Buhari]

Oruç kimlere farzdır? Kimler oruç tutmakla yükümlü ve kimler oruç tutamaz? Oruç tutmamanın cezası, hükümleri… - 2. Resim

ORUÇ KİMLERE FARZ DEĞİLDİR? KİMLER ORUÇ TUTAMAZ?

Ramazan ayında özürsüz, yani mazeretsiz şekilde oruç tutmamak ise büyük günahtır. Hadis-i şerifte: “Özürsüz, Ramazanda bir gün oruç tutmayan, bunun yerine bütün yıl boyu oruç tutsa, Ramazandaki o bir günkü sevaba kavuşamaz” buyurulur. [Tirmizi]

Fakat dinimiz istisnai bazı durumlarda, ortada bir mazeret varsa oruç tutmamaya izin verir. Dini bir mazeret ile oruç tutmamak günah olmaz. Mazeret ortadan kalkınca oruçlar kaza edilir. Ömrün sonuna kadar ortadan kalkmayacak olan bir mazeret varsa, tutulmayan oruçlar için fidye verilerek borçtan kurtulunur.

 Kimler oruç tutamaz sorusuna cevap olarak şu maddeler sıralanabilir:

  • Hastalık: Hasta olan veya oruç tutunca hastalığı artan kimse, oruç tutmaz. Hasta kişi veya hastalığı artan kişi oruca başlamışsa, bu mazeret ile orucunu bozabilir. Hastaya bakan da hasta hükmündedir. Hastaya bakmak için sıkıntıya girerse, oruç tutmayabilir. Hasta, hastalığı sebebiyle tutamadığı orucu iyileşince kaza eder.
  • Yolculuk / Sefer: 104 km uzağa giden kimse, giriş ve çıkış günleri hariç 15 günden az kaldığı yerde “seferi” kabul edilir. “Seferi” olan bir Müslüman yolculukta sıkıntı çekerse, işi aksarsa veya oruç tutmak bir kazaya sebep olacaksa, oruç tutmamak caiz olur. Hadis-i şerifte, “Seferde, sıkıntı içinde oruç tutmak iyilik sayılmaz” Seferi kişi, yolculuk sebebiyle tutamadığı orucu yolculuk bittikten sonra kaza eder.
  • Hamile veya emziriyor olmak: Hamile ve emziren kadınlar, kendilerine veya çocuğa bir zarar gelecekse oruç tutmayabilir. Hadis-i şerifte: “Allahü teâlâ, gebe ve emziklinin orucunu tehir etti” Emziren kadın, ister kendi çocuğunu emzirsin, isterse başkasının çocuğunu emzirsin hüküm aynıdır. Bu kişiler mazeret ortadan kalktığında Ramazan’da tutamadığı oruçları kaza etmelidir.
  • Açlık ve susuzluk: Kendisine şiddetli açlık ve susuzluk meydana gelen kimse, ölüm tehlikesi varsa, aklı gidecekse veya hastalanıp bir zarara uğrayacaksa orucunu bozabilir. Mazeret ortadan kalktığında Ramazan’da tutulmayan oruçlar kaza edilmelidir.
  • İhtiyarlık: Çok yaşlı kimse oruç tutamayacak bir halde ise oruç tutmaz. Bu kişinin iyileşme ihtimali yoksa tutamadığı oruçları sonradan kaza edemeyecektir. Bu yüzden tutamadığı günler için fidye verir. 30 günün fidyesi 53 kg. undur.
  • İkrah: Bir başkası “orucunu bozmazsan seni öldürürüm veya bir uzvunu keserim” diyerek oruç tutan kişiyi öldürmekle veya bir uzvunu kesmekle tehdit ederse ve bunu yapmaya gücü yetiyorsa, oruçlu orucunu bozabilir.
Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...