Oruç tutamayanların verdiği para nedir?

Ramazan ayı devam ederken oruç tutamayanlar, ibadetin eda ve kazasını yapamayacak durumda oldukları için fidye öderler. Fidye kelime anlamı olarak "bir kimseyi bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtarmak için ödenen bedel" anlamına geliyor.
Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiremeyenler oruç tutamadıkları 30 gün bedeline karşılık fidye ödenir.
ORUÇ TUTAMAYANLARIN VERDİĞİ PARA NEDİR?
Sağlık sorunları nedeniyle oruç tutamayacak kişilerin, yaşlıların oruç tutmadığı her gün için fakir ve ihtiyaç sahiplerine ödemesi gereken bedele fidye denir. Fidye'nin Arapça'da kelime karşılığı “bir kimseyi bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtarmak için ödenen bedel” dir. 1 günlük fidyenin miktarı fitre miktarı ile aynıdır.
Yaşlı olup oruç tutamayanlar ve iyi olmasından da ümit kesilen hastalar fidye verir. Bu kişiler fakir ise fidye de vermeyip yalnızca dua eder. Bu şekilde oruç tutamayan kişi her gün için bir fitre verir.
Fidye ne kadardır? Bir günlük ve bir aylık fidye nasıl hesaplanır? İslam alimleri ve dini kaynaklar bu konuda fitre miktarını esas alarak şu bilgileri haber veriyor:
Fidye olarak, her gün için bir fitre miktarı buğday veya un verilebilir. Bir fitre miktarı buğday veya un 1.750 gramdır. Buna göre bir aylık oruç için (1.750x30) 52.500-53 kg un verilebilir.
Yine bir aylık oruç için 3.5 kg üzüm / hurma verilebilir.
Ve yine bir aylık oruç için bunların kıymetleri kadar altın verilebilir.
İslam alimlerinin ortak kabulüne göre, "ihtiyarlık ve şifa ümidi kalmamış" kimseler kaza etmeleri mümkün olmadığı için tutamadığı gün sayısınca fidye bedeli öderler.
KİMLERE FİDYE VERİLİR?
Oruç fidyesi, bakmakla yükümlü olunan kişiler dışında (anne-baba, çocuklar, torunlar, dede ve nine) ihtiyaç sahiplerine verilir. Fidye, Müslüman olması kaydıyla yoksullar, yetimler borçlular, yolcular ve dul ve kimsesizlere verilebilir.