Oruçluyken abdest nasıl alınır? Abdest alırken boğaza ve genze su kaçması halinde oruç bozulur mu?

Ramazan ayında abdest alırken genzine ya da boğazına yanlışlıkla su kaçan kişiler oruçlarının bozulup bozulmadığını merak ediyor.
Ramazanayında merak edilen konulardan biri de oruçluyken abdest alma. Bunun nedeni ise abdest alırken buruna, boğaza, genze su kaçması, suyun yutulması halinde orucun bozulup bozulmayacağıdır. Oruç ibadetini tehlikeye atmamak için, oruçlu iken abdest alma sırasında dikkat edilmesi gerekenler bilinmelidir.
ORUÇLUYKEN AĞZA, BURUNA, GENZE SU KAÇSA ORUÇ BOZULUR MU?
Ramazan orucunu bozan ve kaza gerektiren şeyler arasında abdest alırken boğaza su kaçması da var. Aynı zamanda buruna çekilen suyun ağızdan çıkması da orucu bozar ama kaza gerektiren durumlar arasında yer alır.
ORUÇLUYKEN ABDESTTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:
Suyun ağız ve burundan içeri kaçmasına özen gösterilmelidir. Kasıtlı olarak yutulmamalıdır. Guslederken ağza verilen suyu boğaza kadar ulaştırıp çalkalamak ve buruna verilen suyu da iyice çekmek sünnettir. Fakat bu oruçlu olmayan kimseler içindir. Oruçlu olanların, boğaza veya genze su kaçma ihtimali olduğu için böyle yapmaları uygun olmaz. Oruçlu iken gusülde ağza ve buruna su verirken mübalağa etmeyip abdestte yapıldığı gibi yapmak gerekir.
ORUÇLUYKEN ABDEST NASIL ALINIR?
Ramazan ayında oruç tutarken abdest almak zarurettir. Çünkü namaz kılmak, Kur'an okumak için abdest almak gerekiyor. Oruçlu iken abdest almak, normal abdest almaktan farklı değildir. Ancak, bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Özellikle suyun buruna veya ağza kaçmamasına özen göstermek önemlidir.
Oruçluyken Abdest Alma:
Niyet etmek: "Allah'ın rızası için abdest alıyorum" diye niyet edilir.
Ellerin yıkanması: Dirseklere kadar üç kere yıkanır.
Ağzın çalkalanması: Üç kere çalkalanır. Dikkat edilmesi gereken nokta, ağza suyun fazla alınmaması ve yutulmamasıdır.
Burnun temizlenmesi: Üç kere burnun içine su çekilir ve temizlenir. Buruna su çekerken, suyun fazla miktarda yutulmamasına dikkat edilmelidir.
Yüzün yıkanması: Kulakların üstünden çene ucuna kadar üç kere yıkanır.
Kolların yıkanması: Dirseklere kadar üç kere yıkanır.
Başın mesh edilmesi: Başın tamamı mesh edilir.
Kulakların mesh edilmesi: Her iki kulağın içi ve dışı mesh edilir.
Ayakların yıkanması: Ayak bileklerine kadar üç kere yıkanır.