Ramazanın ilk günü neden yeşil mercimek pişirilir?

Ramazanın ilk günü yeşil mercimek pişirilmesinin nedeni hem gelenek haline gelmesi hem de sağlıklı ve besin değerinin yüksek olmasından kaynaklanır. Yeşil mercimekten yapılan tutmaç çorbası, ramazanın ilk günü oruçlar eksiksiz tutulsun diye yapılır. Yeşil mercimek aynı zamanda bolluk ve bereketi temsil eder. Ramazan'ın ilk günü yeşil mercimek pişirilmesinin detayları haberimizde yer alıyor.
Ramazanın ilk günü yeşil mercimek pişirilmesinin bir nedeni mercimeğin bolluk ve bereketi temsil etmesidir. Ramazanın ilk günü neden yeşil mercimek pişirilir, hangi yeşil mercimek yemeği pişirilir konuları gündeme geliyor. Yeşil mercimeğin sağlık açısından faydaları ve yeşil mercimekle yapılan yemek tariflerine haberimizden ulaşabilirsiniz.
RAMAZANIN İLK GÜNÜ NEDEN YEŞİL MERCİMEK PİŞİRİLİR?
Ramazanın ilk günü yeşil mercimek pişirmenin nedeni eskilere dayanıyor. Geleneksel olarak toplumda yer eden ramazanın ilk günü yeşil mercimek pişirme adetinin nedenlerinde mercimeğin, bolluk, bereket ve bir arada olmayı temsil etmesiyle alakalı olduğu düşünülebilir. Özellikle yeşil mercimekten yapılan tutmaç çorbası, ramazanın ilk günü bir ay boyunca oruçları eksiksiz tutmak için yapılır. Tutmaç çorbasının içinde yeşil mercimeğin dışında; nohut, erişte, taze nane gibi malzemeler bulunur. Böylece iftarda besin değeri yüksek bir yemekte yenilmiş oluyor. Bunun dışında çoğu kültürde özel günlerde yeşil mercimeğin bereketi temsil ettiği için pişirildiği görülüyor.
YEŞİL MERCİMEĞİN SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI
B vitamini kaynakları arasında yer alan yeşil mercimek, beslenme uzmanlarının ve diyetisyenlerin sık sık önerdiği besinlerden biridir. Kas hücrelerini yenilediği düşünülen yeşil mercimek, demir ve magnezyum oranı bakımından yüksek bir besindir. Bu nedenle, kansızlık şikayeti olanlar ve kas ağrıları yaşayanların tüketmesi önerilir. Bunun dışında cilt ve saç sağlığına da iyi gelmektedir. Saçların kolay uzaması ve güçlenmesine yardımcı bir besindir. Proteinli yapısı nedeniyle de diyet ve spor yapanlar tarafından sıklıkla tercih edilir.
TUTMAÇ ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Tutmaç çorbası geleneksel bir yemektir. Orta Asya'dan bugüne kadar gelmiştir. Anadolu'nun en temel besinlerinden oluşan tutmaç çorbasının malzemeleri şu şekilde:
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı erişte
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı nane
Tuz
Terbiyesi için:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
1 buçuk su bardağı yoğurt
6 su bardağı su tencereye eklenir ve kaynatılır. Kaynayan suya nohut, mercimek ve erişte eklenir. Bu esnada ayrı bir tavada yemeklik doğranan soğan iyice kavrulur. Ardından erişteler pişene kadar kaynatılmaya devam edilir. Ayrı bir yerde hazırlanan çorbanın terbiyesi erişteler pişince yavaşça eklenir. Pişen soğan eklenir. Nanesi ve birkaç kaşık sıvıyağ ve ya zeytinyağı eklenir. 10 dakika kadar kaynatılır.
YEŞİL MERCİMEKTEN HANGİ YEMEKLER YAPILIR?
Mercimekli börek
Firik pilavı
Sulu yeşil mercimek yemeği
Bol yeşillikli yeşil mercimek salatası
Havuçlu patatesli yeşil mercimek yemeği
Zeytinyağlı yeşil mercimek yemeği
Yeşil mercimek çorbası
Tutmaç çorbası
Yoğurtlu erişteli mercimek
Yeşil mercimekli köfte