Resesyon nedir, olursa ne olur? Borsa ve altına etkisi

Trump'ın açıkladığı gümrük tarifeleri sonrası alt üst olan ABD piyasaları sonrası resesyon kavramı gündeme geldi. Son günlerde piyasalarda sıkça konuşulan resesyon piyasaları ve sıradan vatandaşı nasıl etkileyeceği merak ediliyor.
Küresel piyasalardaki dalgalanmalar ve ekonomik göstergelerdeki gerileme, “resesyon” kelimesini bir kez daha gündemin üst sıralarına taşıdı.
RESESYON NEDİR?
Resesyon bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde görülen daralmayı ifade eder. Teknik olarak Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’da (GSYİH) iki çeyrek üst üste negatif büyüme görülmesiyle tanımlanıyor. Bu durum, ekonominin büyüme hızının durması veya küçülmesi anlamına geliyor. Üretimden tüketime kadar birçok alanda durgunluk yaşanacağı anlamına geliyor. Finansal krizler, doğal afetler veya siyasi belirsizlik resesyon oluşmasını tetikleyen unsurlar arasında görülmekte.
RESESYON OLURSA NE OLUR?
Resesyonun etkileri, ekonominin her katmanında kendini hissettirir. Resesyon oluşması durumunda işsizlik oranlarının yükselmesi, tüketici harcamalarının kısılması ve şirketlerin yatırımlarını durdurması gibi etkiler olabilir. Talepte yaşanan düşüş üretim kapasitesini azaltır ve bu da işten çıkarmalar veya gelir kayıplarına yol açar. Resesyonun uzun süreli olması halinde sosyal sorunlarda da artış yaşanır. İşsizlik, ekonomik güvensizlik ve şirketlerin küçülmesi gibi etkiler oluşabilir.
RESESYON BORSAYI NASIL ETKİLER?
Resesyon dönemlerinde borsalar genellikle ciddi dalgalanmalar yaşar. Yatırımcılar riskten kaçarak güvenli limanlara yönelirken hisse senetlerinde düşüşler gözlemlenebilir. Tüketici talebinin azalmasıyla şirket karlarının gerilemesi doğru orantılı ilerlemesi borsa endekslerini aşağı çeken nedenler arasında sayılabilir. Bunun yanı sıra borsada bazı fırsatlar da oluşabilir. Düşen hisse fiyatları uzun vadeli yatırımcılar için cazip olabilir. Teknoloji veya dayanıklı tüketim ürünlerine yönelik sektörler durumdan daha çok etkilenirken temel ihtiyaçlara yönelik sağlık, gıda gibi sektörler daha az etkilenir.
RESESYON ALTIN İLİŞKİSİ
Resesyon dönemlerinde altın, yatırımcılar için "güvenli liman" olarak görülüyor. Ekonomik belirsizlik para birimlerinde yaşanabilecek değer kaybı korkusu, altına olan talebi artırır. Altın fiyatları resesyon sinyalleri ile yükselişe geçtiği görülebilir. Ancak bu dönemde altın yatırımları yaparken piyasa koşulları ve küresel ekonomik gelişmelerin dikkate alınması gerekiyor.