Şaban ayında yapılması gereken ibadetler neler? İşte Şaban ayının fazileti

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Şaban ayında yapılması gereken ibadetler neler? İşte Şaban ayının fazileti
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Şaban ayı orucu ve ibadetleri Recep ayının sona ermesiyle Müslüman aleminin merak ettiği konular arasında yer aldı. İslam dünyası için büyük öneme sahip bu mübarek aylar, Recep'in ardından Şaban ve Ramazan ile devam edecek.

Özellikle Berat Kandili’ni içinde barındırması sebebiyle ayrı bir anlam taşıyan Şaban ayı, bolca ibadet edilmesi gereken aylar arasında yer alır. Peygamber Efendimiz de bu ayda oruç tutmanın önemine dikkat çekmiş, dualarında bu ayın bereketi için niyazda bulunmuştur.

ŞABAN AYINDA YAPILMASI GEREKEN İBADETLER NELER?

Şaban ayı, İslam kaynaklarında rahmet ve mağfiret ayı olarak anılır. Bu ay içerisinde yapılan ibadetlerin sevabı kat kat arttığı rivayet edilir. Özellikle bu dönemde şu ibadetler tavsiye edilir:

Nafile namazlar kılmak
Bolca Kur’an-ı Kerim okumak
Oruç tutmak (özellikle ayın belirli günlerinde)
Tevbe ve istiğfar etmek
Salavat getirmek ve dua etmek

Peygamber Efendimiz (s.a.v), Şaban ayına çok değer verir ve şöyle dua ederdi: “Ya Rabbi, Recep ve Şaban’ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazan’a eriştir.”

ŞABAN AYINDA ORUÇ TUTULUR MU?

Şaban ayında oruç tutmak son derece faziletlidir. Resulullah Efendimiz, bu ayda çokça oruç tuttuğu için sahabeler kendisine sormuş ve şu cevabı almışlardır:

“Şaban, öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gafil olurlar. Bu ayda ameller, âlemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçluyken arz edilmesini isterim.” (Nesâî)

Bu hadis-i şerif doğrultusunda, Şaban ayında mümkün olduğunca fazla oruç tutulması tavsiye edilir. Bünyesi zayıf olanın, Şaban ayının 15’inden sonra oruç tutmayıp, farz olan Ramazan-ı şerif orucuna hazırlanması iyi olur. Sağlığı yerinde olan ise, Şaban ayının çoğunu, hatta tamamını oruçlu geçirebilir.

Şaban ayında yapılması gereken ibadetler neler? İşte Şaban ayının fazileti - 1. Resim

ŞABAN AYINDA NE ZAMAN ORUÇ TUTULUR?

İslam geleneğinde, ayın 13, 14 ve 15. günleri “Eyyâm-ı Biyd” olarak adlandırılır ve bu günlerde oruç tutmak büyük sevap kabul edilir. Hadislerde, bu günlerde tutulan orucun faziletine dikkat çekilmiştir.

Şaban ayının 15. gecesi Berat Kandili’dir. Bu günde oruç tutmak da oldukça kıymetlidir. Eğer bu günler Cuma veya Cumartesi’ye denk gelirse, bir gün öncesi veya sonrası ile birlikte oruç tutulması önerilir.

ŞABAN AYI FAZİLETİ NEDİR?

Şaban ayı, İslam dininde ibadetlerin yoğunlaştığı ve Ramazan’a hazırlık yapılan önemli aylardan biridir. Peygamber Efendimiz (s.a.v), bu ayda çokça oruç tutmuş ve ibadet etmiştir.

Hazreti Aişe (r.a), Peygamber Efendimizin Şaban ayındaki ibadetlerine dair şu rivayeti aktarmıştır:

“Resulullah’ın, hiçbir ayda Şaban ayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şaban’ın tamamını oruçla geçirirdi.” (Buhari)

Şaban ayının faziletiyle ilgili bir diğer hadis-i şerifte ise şu ifadeler yer almaktadır:

“Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Şaban ayında tutulan oruçtur.” (Tirmizî)

“Şaban ayında üç gün oruç tutana, Allahu Teâlâ Cennette bir yer hazırlar.” (Ey Oğul İlmihâli)

ŞABAN AYI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Recep ayının sona ermesiyle birlikte üç ayların ikinci ayı olan Şaban ayı idrak edilmeye başlanacak. 2025 yılı itibarıyla Şaban ayı, 31 Ocak 2025 Cuma günü başlayacak.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...