Sahurda en çok ne tok tutar? Tok tutan öneriler

Ramazan ayının uzun oruç saatleri, sahurda beslenme şeklini ön plana çıkarıyor. Doğru ve sağlıklı beslenmeyle gün boyu açlığa ve susuzluğa daha dirençli hale geliniyor. Uzmanlar sahurda tok tutan yiyecekler arasında protein ve lif içeriği yüksek besinler öneriyor.
Ramazan ayında en çok merak edilenlerden biri de sahurda tok tutan yiyecekler oluyor. Oruçlu olunan sürede açlık ve susuzluğa daha az neden olan yiyecekler uzmanlar tarafından öneriliyor.
SAHURDA EN ÇOK NE TOK TUTAR?
Sahurda uzun süre tok kalmak için protein ve lif içeriği yüksek besinler öneriliyor. Özellikle yumurta tüketimi oldukça önemli. Haşlanmış veya omlet şeklinde tüketilmesi doyurucu ve enerji verici bir seçenek olarak çıkıyor. Bunun dışında yoğurt, süt, az yağlı peynirler de tokluk hissini uzatan yiyecekler arasında.
Tam tahıllı ekmek, yulaf ezmesi ve bulgur gibi karbonhidratlar hem sağlıklı hem de kan şekerini dengeleyici besinler olarak görülüyor. Protein, karbonhidrat ikilisine ek olarak lifli besinler mevsim sebzeleri haşlanmış veya az yağ ile tavada pişirilerek tüketilebilir. Ek olarak avokado ve çiğ kuruyemişler sağlıklı yağlar içerdiği için uzun süre enerjiyi korumanıza yardımcı oluyor.
SAHURDA TOK TUTAN YİYECEKLER
Kuru baklagiller mercimek ve nohut gibi alternatifler ve çiğ kuruyemişler sahur sofralarında tok tutan seçenekler arasında. Sahurda tok tutan yiyecekler arasında şunlar örnek verilebilir:
Yumurta, haşlanmış patetes, tam tahıllı ekmek, badem, ceviz ve fındık gibi çiğ kuruyemişler, yulaf ezmesi, chia tohumu, keten tohumu, kinoa, brokoli, karnabahar ve lahana gibi sebzeler, yoğurt, süt ve peynir gibi süt ürünleri, avokado, elma, muz, portakal, ananas, armut gibi meyveler.
EN ÇOK SUSATAN YİYECEKLER NELERDİR?
Sahurda susuzluğa neden olan besinlerden uzak durmak öneriliyor. Tuzlu peynirler, zeytin çeşitleri, sucuk, salam gibi işlenmiş gıdalar ve turşu susatıyor.
Çay, kahve ve enerji içeçekleri gibi kafeinli içeceklerde vücudu susuz bırakabiliyor. Hamur işleri, kızartmalar, şekerli gıdalar da önerilmiyor.