Şevval orucu ne zaman tutulur, Şevval orucu hangi gün? Şevval ayı altı gün orucu faziletleri

Şevval ayı, Ramazan ayının hemen ardından gelen ve İslam dünyasında önemli bir manevi değeri olan bir aydır. Ramazan orucunu tutan Müslümanlar, Şevval ayında altı gün oruç tutmanın sevabına ve faydalarına odaklanmaktadır. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in hadislerinde belirttiği gibi, Ramazan orucunun ardından Şevval ayında tutulan altı gün orucu, bir yıl boyunca oruç tutmuş gibi sevap kazandıran bir ibadettir.
ŞEVVAL ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?
Ramazan orucunun ardından gelen Şevval ayında tutulan altı gün orucu, sünnet olarak kabul edilir ve bu oruç, Ramazan ayının ardından gelerek, Ramazan orucu ile birleştiğinde, bir yıl boyunca oruç tutmuş gibi sevap kazandırır.
Şevval altı gün orucu Ramazan Bayramı'nın hemen ardından veya ay boyunca farklı günlerde tutulabilir.
ŞEVVAL AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Şevval ayı her yıl Ramazan ayının bitişiyle birlikte başlar. 2025 yılı itibariyle Şevval ayı 30 Mart 2025 Pazar günü başlayacaktır.
Bu tarihte Ramazan Bayramı'nın birinci günü kutlanacak ve aynı zamanda Şevval ayı orucu için de hazırlıklar yapılacak. Müslümanlar için bu ay yalnızca bir oruç dönemi değil, aynı zamanda manevi olarak kendilerini yenileme fırsatıdır.
ŞEVVAL ORUCUNUN SEVABI VE FAZİLETLERİ
Şevval ayında altı gün oruç tutmanın, büyük manevi faydaları vardır. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in hadislerinde de bu orucun faziletleri vurgulanmıştır.
Her zaman oruç tutmak sevabdır. Hadis-i şerifte, (Oruç, Cehennem ateşinden koruyan bir kalkandır) buyuruldu. (Buhârî)
Şevval ayında tutulan orucun çok sevabı vardır. Üç hadis-i şerif:
(Ramazandan sonra Şevval ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur.) [Taberanî]
(Ramazan orucuyla Şevvalde de 6 gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş sayılır.) [İbni Mace]
(Ramazan ayı orucu on aya, ramazandan sonra tutulan 6 gün oruç da iki aya mukabil olur ki, böylece bir yıl oruç tutma sevabına kavuşulur.) [İbni Huzeyme]
Bu 6 gün orucun bayramdan sonra hemen tutulması iyidir. Aralıklı tutmak da caizdir. Kazaya niyet ederek tutmalı. Kaza oruçlarını, pazartesi ve perşembe günleri tutmak daha iyidir. Üç hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ameller, pazartesi ve perşembe günleri arz olunur. Ben de amelimin oruçluyken arz olunmasını isterim.) [Tirmizi]
(Pazartesi ve perşembe, günahların affedildiği gün olduğu için oruç tutuyorum.) [Müslim]
(Cennetin kapıları pazartesi ve perşembe günleri açılır.) [Müslim]
ŞEVVAL ORUCU ARALIKLI TUTULABİLİR Mİ?
Şevval ayında altı gün oruç tutulurken oruçları peş peşe tutmak mümkün olduğu gibi aralıklı olarak da tutulabilir. Yani her hafta bir gün veya birkaç gün arayla altı gün orucu tutmak caizdir.
Ancak isteyenler, Şevval orucuna Ramazan Bayramı'nın ardından hemen başlatabilir ve kesintisiz olarak tamamlayabilir.
ŞEVVAL ORUCU KAZA NİYETİNE TUTULUR MU?
Ramazan ayında tutulamayan oruçlar Şevval ayında kaza niyetiyle tutulabilir. Bu durumda, hem kaza oruçları hem de Şevval orucu bir arada tutulmuş olur. Bu sayede müslümanlar oruç borçlarını öderken aynı zamanda Şevval orucunun sevabına da ulaşır.