Sosyal medyanın yeni favorisi: Matcha çayıyla tanışın

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Sosyal medyanın yeni favorisi: Matcha çayıyla tanışın
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Son dönemlerde TikTok ve Instagram'da viral tarifler arasına giren Matcha çayı, Japonya'nın geleneksel içeceği olarak biliniyor. Antioksidanlarla dolu ve karaciğer dostu bu yeşil içeceğin faydaları saymakla bitmiyor.

Parlak yeşil rengi, çimeni andıran tadı ve kremsi dokusuyla popüler içeceklerden matcha çayı, özellikle Z kulağı arasında popüler.  Modern hayatın koşuşturmacasında sağlığımıza destek olacak doğal çözümler ararken matcha çayı bir süper kahraman gibi öne çıkıyor.

MATCHA NEDİR?

Camellia sinensis bitkisinden üretilen matcha, özel yetiştirme ve işlenme tekniğiyle toz haline getirilen bir yeşil çay türüdür.

Sosyal medyanın yeni favorisi: Matcha çayıyla tanışın - 1. Resim

Normal yeşil çaydan farkı ise matcha bitkilerinin büyüme sürecinin son 3-4 haftasında gölgelendirilmesi ve kloril ve amino asit üretimini artırarak çaya canlı yeşil renk ve yoğun besin değerini katıyor. 

Yaprakları elle toplanır. Ardından damar ve sapları ayrılarak taş değirmenlerde incecik toza dönüşüyor. Bu süreç, matchayı sıradan bir çayın ötesinde konsantre bir süper besine dönüştürüyor. 

Sosyal medyanın yeni favorisi: Matcha çayıyla tanışın - 2. Resim

TARİHİ ZEN BUDİST RAHİPLERE DAYANIYOR

Japonya'nın 12. yüzyılına kadar giden matchanın tarihi Zen Budist rahiplerine dayanıyor. Meditasyon esnasında sakinlik ve odaklanma için tüketiliyordu. 

Bugün ise matcha geleneksel çay seremonisini aşarak latte ve smoothie içeçeklere, tatlılardan salata soslarına kadar kullanılıyor. 

Sosyal medyanın yeni favorisi: Matcha çayıyla tanışın - 3. Resim

MATCHA ÇAYI NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

1 çay kaşığı kaliteli matcha tozu

60-80 ml sıcak su

Chasen (bambu çırpıcı) ya da küçük bir çırpma aleti 

Geniş ağızlı bir kupa veya kupa

Sosyal medyanın yeni favorisi: Matcha çayıyla tanışın - 4. Resim

Yapılışı:

Küçük bir süzgeçle eleyerek topaklanmayı önlemek gerekiyor. Ardından 15-20 ml sıcak su ekleyerek chasen ile hızlıca çırpın. Tozun sıcak su içinde çözünmesi gerekiyor. 

Kalan suyu ekleyerek köpüklü ve pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpmaya devam edin. 

Sosyal medyanın yeni favorisi: Matcha çayıyla tanışın - 5. Resim

ANTİOKSİDAN DEPOSU KARACİĞER DOSTU

Antioksidanlarla dolu bir süper besin olan matcha, yeşil çaya kıyasla 3 kat daha fazla kateşi içeriyor. Uzmanlar bu nedenle kalp ve karaciğer sağlığını desteklediğini belirtiyor. 

Hafızayı kuvvetlendirdiği ve dikkati arttırdığı yönünde çalışmaların yanı sıra kilo verme ve bağışıklık güçlendirdiği de ifade ediliyor. 

Sosyal medyanın yeni favorisi: Matcha çayıyla tanışın - 6. Resim

Ancak her şeyde olduğu gibi matcha çayı içinde fazla tüketimi karaciğer enzimlerini etkileyebilir. Bu nedenle günde 1 ya da 2 fincanı geçmemek gerekiyor. 

KREMSİ DOKUSU, TOPRAK VE ÇİMENSİ TADI İLE BİLİNİYOR

Yeşil renginin ardında pek çok kişi matcha çayının tadı nasıl sorusunun cevabını arıyor. Doğru hazırlandığında, kremsi veya ipeksi bir dokusu oluyor. Ağızda zengin ve dolgun bir his bıraktığını söylemek gerek. Matcha çayı kafein oranı ise gram başına ortalama 20-40 mg kafein içerdiği düşünüldüğünde tipik bir matcha çayının içinde 40-180 mg kafein bulunabilir. 

Sosyal medyanın yeni favorisi: Matcha çayıyla tanışın - 7. Resim

Bunun dışında bazı çeşitleri yoğun ve hafif buruk olabilir. Bazıları "çimen gibi" ya da "topraksı tat" gibi yorumlar yapsa da süt veya diğer tatlandırıcılarla desteklenince daha geniş kitleler tarafından tercih edilmeye başlandı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...