Su içmenin de fazlası zarar! Günlük su tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler

Günlük tüketilen su miktarı sağlık sorunları üzerinde etkili olabiliyor. Fazla su hiponatremiye, az su ise dehidrasyona yol açıyor. İşte günlük su tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler...
Vücudumuzun yüzde 60'ını oluşturan su, hayatta kalmak için vazgeçilmez besinlerden biri.
Ancak tüketim miktarının yeterli veya fazla olması durumunda çeşitli sağlık sorunları oluşabiliyor.
Bu nedenle kişinin ihtiyacına uygun olan miktarda günlük su tüketimine dikkat etmesi gerekiyor.
GÜNLÜK SU TÜKETİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKLENLER
Su, vücudun tüm işlevleri için en kritik besinlerden biri. Hücrelere oksijen taşımaktan sindirime, tansiyonu dengelemekten eklemleri korumaya kadar birçok görevi bulunuyor.
Ancak su tüketiminde özellik kişisel faktörler ve özellikler önem arz ediyor. Yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, fiziksel aktivite düzeyi ve yaşadığınız bölgenin iklimi su ihtiyacını belirliyor.
Örneğin sıcak ve nemli bir bölgede yaşayan birinin günlük su ihtiyacı, soğuk iklimdekine göre daha yüksek oluyor.
Uzmanlar susama hissinin vücudun doğal sinyali olduğunu ve bu nedenle susamadan su içme alışkanlığının geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Yeterli su içip içmediğinizi ise idrarınızın rengine bakarak anlayabilirsiniz. Uzmanlar, koyu renkli idrarın susuzluğa, açık sarı rengin ise yeterli hidrasyonu gösterdiğini belirtiyor.
ÇOK SU İÇMEK TEHLİKELİ Mİ?
Kısa sürede aşırı su tüketimi, hiponatremi adı verilen tehlikeli bir sağlık sorununa yol açabilir.
Hiponatremi, baş ağrısı, bulantı, kafa karışıklığı, halsizlik, kas krampları gibi belirtilerle başlayarak daha ileriki vakalarda inmeler, koma ve hatta ölümle bile sonuçlanabiliyor.
Böbrekler saatte yalnızca bir litre suyu işleyebiliyor. Bu nedenle sınırı aşan sıvı alımında vücudun mineral dengesi bozuluyor.
Örneğin maraton gibi uzun spor aktivitelerinde terle kaybedilen tuz yerine konulmadan direkt su içilmesi riski artıran durumlardan biri.
Uzmanlar, "Ne kadar çok su, o kadar iyi" anlayışından vazgeçilerek su tüketiminde ölçülü olmayı tavsiye ediyor.
YETERİNCE SU İÇMEMEK DEHİDRASYONA NEDEN OLUYOR
Yetersiz su tüketimi ise sağlık açısından yine risk oluşturmakta. Vücudun normal işlevlerini sürdürememesi anlamına gelen dehidrasyon özellikle yaşlılar ve çocuklar için tehlikeli.
Belirtileri arasında, koyu sarı ve kokulu idrar, az idrara çıkma, kuru ağız, yorgunluk ve çökmüş gözleer yer alıyor.
Ağır vakalarda ise kafa karışıklığı, yüksek nabız ve ilerleyen süreçlerde organ yetmezliği görülebilir.
Özellikle sıcak havalarda, egzersiz sırasında veya ishal gibi durumlarda su kaybı artar. Bu nedenle sıvı alımı artırılması gerekiyor. Su oranı yüksek yiyecekler de tüketilebilir.
GÜNLÜK NE KADAR SU İÇİLMELİ?
Günlük su ihtiyacı kişiden kişiye göre değişiyor. Cinsiyet, iklim, günlük yapılan aktiviteler ve yaş alınması gereken su miktarını etkiliyor.
100 kilogram bir sporcu, 50 kilogram bir ofis çalışanından daha çok suya ihtiyaç duyar.
Uzman isimler sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün 35 ml su içmesi gerektiğini söylüyor. Örneğin, 50 kilogram ağırlığındaki bir kişi 1,7 litre, 60 kilogram olan bir kişinin 2,1 litre su içmesi gerekiyor.