Subhanallah ne demek, ne zaman söylenir? Subhanallah Arapça yazılışı, fazileti

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Müslümanlar, zamanının çoğunu ibadet ederek geçirmek, farz olan oruçlarını tutup, namazlarını aksatmadan kılmak istiyor. Farz namazlardan sonra edilecek dualar ve tesbihat sık sık araştırılıyor. En kıymetli tesbih olduğu söylenen Subhanallah zikrini, anlamını ve yazılışını sizler için derledik. İşte detaylar…
Namazlardan sonra çekilen Subhanallah, Elhamdülillah ve Allahü ekber zikirleri en kıymetli tesbihler olarak biliniyor. Hadis-i şerifte şöyle buyurulur: "Sübhanallah" diyen Uhuddan daha büyük sevaba kavuşur. "La ilahe illallah" ve "Allahü ekber" demek de böyledir.'' (Beyheki)
Bir başka Hadis-i şerifte ise, ''Gece ibadeti zor gelen, hayra mal sarf edemeyen veya düşmanla savaşmaya korkan, çok 'Sübhanallahi ve bihamdihi desin.' Bu, Allah yolunda harcayacağı bir altın dağdan daha kıymetlidir.'' (Taberani) buyurulmuştur.
SUBHANALLAH NE DEMEK?
Alimlerin söylediğine göre, zikirlerin anlamlarını bilerek tesbihat yapmak çok daha faydalıdır. Subhanallah; "Allah’ım seni noksan sıfatlardan tenzih ederim" anlamına gelmektedir.
SUBHANALLAH NE ZAMAN SÖYLENİR?
Namazların içinde ve namaz kılındıktan sonra yapılan tesbihatlarda "Subhanallah" denir.
Tesbih duası ise şu şekilde yapılır:
Namazı yalnız kılmış olan veya imamla kılan kimse, selamın akabinde,
- Allahümme entesselamü ve minkes-selamü tebarekte ya zel-celali vel-ikram der.
- Bundan sonra, 3 kere Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüv elhayyelkayyume ve etübü ileyh der. Buna istigfar duası denir.
- Sonra Âyet-el-kürsi okunur, 33 kere Sübhanallah, 33 kere Elhamdülillah ve 33 kere Allahü ekber denir.
- Bir kere La ilahe illallahü vahdehü la şerike leh lehül-mülkü ve lehül-hamdü ve hüve ala külli şeyin kadir denir. Bunların arasına başka dualar karıştırmak bid’at olur.
- Sonra eller kaldırılıp dua edilir, duadan sonra âmin denir.
- Duadan sonra ise 11 kere İhlas-ı şerif, bir kere Kuleuzüler okunur ve 67 Estagfirullah denerek yetmişe tamamlanır.
- On kere Sübhanallah ve bi-hamdihi sübhanallahilazim denir.
- Sübhane Rabbike âyeti okunur.
SUBHANALLAH ARAPÇA YAZILIŞI
Subhanallah tesbihinin Arapça yazılışı şu şekildedir:
SUBHANALLAH DEMENİN FAZİLETİ NEDİR?
Musab bin Sad bin Ebu Vakkas’dan rivayet edildiğine göre şöyle dedi: ''Bir gün Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem yanında bulunurken Hazreti Muhammed (Sallalahu Aleyhi Vesellem) şöyle dedi: "Sizden biriniz her gün bin sevap kazanmaktan aciz midir?" diye sordu. Yanında oturanlardan biri, "Ya Rasûlullah bir kimse günde bin sevabı nasıl kazanabilir?" diye sordu. Bunun üzerine Rasulullah: "Yüz defa sübhanallah derse o kimseye bin sevap yazılır veya bin günahı bağışlanır." şeklinde cevap verdi.
''Bunun üzerine her kim yüz defa sübhanallah derse bin sevap alır, her kim bin defa sübhanallah söylerse on bin sevap kazanır. Allah’ın fazlı geniştir.'' (Mirkatul Mefatih 4/1594)