Tavuğu nar gibi kızartmanın püf noktaları nelerdir? Bu yöntemle yumuşacık ve mangalda pişmiş gibi oluyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Tavuğu nar gibi kızartmanın püf noktaları nelerdir? Bu yöntemle yumuşacık ve mangalda pişmiş gibi oluyor
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dışı çıtır, içi yumuşak ve lezzetli bir yemek olan kızarmış tavuk, hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından sıklıkla tercih edilen bir yemektir. Size vereceğimiz bu tarif ile dışarıda yediğiniz kızarmış tavukları evde sağlıklı ve pratik bir şekilde yapabilirsiniz. İşte detaylar...

Türkiye’de sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında tavuk yer alır. Tavuk mangalda, fırında, tavada, şişte her türlü yemeği yapılır. Özellikle döneri meşhurdur. Ev hanımları ise nar gibi kızarmış tavuğu evde fırında hazırlıyor. Fakat nar gibi kızarmış tavuğun bir püf noktası var.

Tavuk ve Hindi Pişirirken Nar Gibi Kızarması İçin Ne Yapılır? - Yemek.com

MALZEMELER:

Fırında nar gibi kızarmış tavuk için gereken malzemeler şöyle:

  • 1 bütün tavuk
  • Yarım limon

Tavuğu nar gibi kızartmanın püf noktaları nelerdir? Bu yöntemle yumuşacık ve mangalda pişmiş gibi oluyor - 2. Resim

SOS İÇİN:

  • 1 buçuk su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 1 yenek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 diş sarımsak
  • 1 buçuk tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 1 silme çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı tavuk baharatı
  • 2 çay kaşığı dolusu tereyağı

Tavuğu nar gibi kızartmanın püf noktaları nelerdir? Bu yöntemle yumuşacık ve mangalda pişmiş gibi oluyor - 3. Resim

Püf noktasıyla nar gibi kızarmış tavuğun yapılışı:

Öncelikle tavuğumuzu yıkayalım ve yarım limon ile limonlayalım.

Daha sonra sos malzemelerimizi bir kapta karıştıralım.

Tavuğun sığacağı dar bir kaba tavuğu koyalım.

Tavuk tam sığsın.

Sosumuzu iyice yedirelim tavuğun her yerine.

Bu tavuğun en önemli püf noktası tavuğun bu sosta beklediği süre.

Mesela benim ertesi gün misafirim varsa bu şekilde soslayıp kaba poşet geçirip aksamdan dolaba koyarım. Ertesi gün akşama kadar bu sosla bekletirim. Arada bir alt üst ederim sosun içinde. Bu sayede tabiri caizse lokum gibi oluyor.

Sosumuza buladığımız tavuğumuzu eğer vaktiniz varsa benim gibi 1 gece, yoksa en az 3 saat dolapta sosumuzla bekletiyoruz.

Kızarmış Tavuk

Beklemenin sonunda fırın poşetine sosu çok sıyırmadan koyuyoruz.

Bu şekilde 45 dakika kadar pişiriyoruz. 45 dakikanın sonunda poşeti kesip tepsiye alıyoruz.

Tavuğun üzerine 2 çay kaşığı tereyağından parçalar koparıp koyuyoruz zaten poşetin içine suyunu bırakmış oluyor.

Bu şekilde 30 dakika kadar daha pişireceğiz.

Eğer isterseniz patates ve soğanı iri iri doğrayıp tavuğun kalan sosuna bulayıp ayrı bir poşette pişirebilirsiniz. Buda çok lezzetli oluyor ben öyle yaptım.

Tavuğumuz 170 derecede yavaş yavaş ağır ağır güzelce kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun…

Tavuğu nar gibi kızartmanın püf noktaları nelerdir? Bu yöntemle yumuşacık ve mangalda pişmiş gibi oluyor - 5. Resim

TAVUĞU BİR DE BÖYLE DENEYİN! BESİN DEĞERİ YÜKSEK HAŞLAMA…

Tavuk haşlama, sağlıklı ve lezzetli bir yemek seçeneğidir. İşte tavuk haşlama tarifi ve püf noktaları:

Malzemeler:

  • 1 adet bütün tavuk (veya tavuk parçaları)
  • 1 büyük soğan
  • 2 havuç
  • 2-3 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • Taze baharatlar (maydanoz, dereotu vb.) 

Püf noktaları:

  1. Tavuk seçimi: Tavuk haşlamak için mümkünse organik veya doğal tavuk tercih edin. Daha lezzetli ve sağlıklı olacaktır.
  2. Tavuğu temizleme: Tavuğu iyice yıkayın ve tüyleri varsa temizleyin. İçini de temizleyin ve gerekiyorsa iç organlarını çıkarın.
  3. Soğanlı su: Büyük bir tencereye tavuğu yerleştirin. Soğanı soyup dörde bölün ve tencereye ekleyin. Havuçları da soyup iri parçalar halinde tencereye atın. Sarımsakları da ekleyin.
  4. Suyu ekleyin: Tavuk ve sebzelerin üzerini geçecek kadar su ekleyin. Tencerenin boyutuna bağlı olarak su miktarı değişebilir. Ancak suyu fazla koymamaya özen gösterin, çünkü bu yemek için kullanacağınız suyun lezzetini artırır.
  5. Baharatlar: Tuz ve karabiber ekleyin. Taze baharatlarınız varsa (maydanoz, dereotu gibi), yıkayın ve sonraki aşamada kullanmak üzere tencereye ekleyin.
  6. Pişirme: Tencereyi orta ateşe koyun ve kaynamaya başladığında ateşi kısın. Tavuğun haşlanma süresi türüne ve boyutuna göre değişebilir, genellikle 1,5-2 saat arasında olur. Haşlama süresi boyunca köpük oluşabilir, bu köpüğü yüzeyden alın.
  7. Tavuğun pişip pişmediğini kontrol edin: Tavuğun iyice piştiğinden emin olmak için bir et termometresi kullanabilirsiniz. Tavuğun iç sıcaklığı en az 75-80 dereceye ulaşmalıdır.
  8. Servis: Tavuk haşlama piştikten sonra tencereden çıkarın ve biraz dinlendirin. Ardından dilimleyin ve taze baharatlarla süsleyerek servis yapın. Ayrıca haşlanmış sebzeleri de servis yapabilirsiniz.
Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...