Teravih namazı farz mı? Teravih namazının hükmü

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte teravih namazına dair araştırmalar hız kazandı. Ramazan’ın manevi atmosferini en iyi şekilde hissettiren bu özel ibadet, camilerde cemaatle kılınabileceği gibi bireysel olarak da eda edilebiliyor.
Müslümanlar, teravih namazının farz mı yoksa sünnet mi olduğunu öğrenmek istiyor. İslam âlimlerinin açıklamalarına göre teravih namazı, Ramazan’a özel bir ibadet olarak kabul edilmektedir.
TERAVİH NAMAZI FARZ MI?
Teravih namazı, Ramazan ayında kılınan sünnet namazlardan biridir. Farz olmasa da, Hazreti Muhammed (sallallâhu aleyhi ve sellem) tarafından bizzat kılınmış ve Müslümanlara tavsiye edilmiştir. Bu nedenle, İslam’da sünnet olarak kabul edilir ve Ramazan boyunca kılınması teşvik edilen ibadetler arasında yer alır.
Peygamber efendimiz, 3-4 gün teravihi cemaatle kıldırdı, daha sonra evden çıkmadı. Sebebi sorulunca, (Teravih namazının size farz olacağından korktuğum için, evden çıkmadım) buyurdu. (Buharî)
TERAVİH NAMAZININ FAZİLETİ NEDİR?
Teravih namazı, Ramazan ayının en faziletli sünnet ibadetlerinden biri olarak kabul edilir. Ramazan boyunca düzenli olarak teravih namazını kılmak, hem manevi huzuru artırır hem de günahlardan arınmaya vesile olur. Hazreti Ali, teravih namazının faziletiyle ilgili şu müjdeyi vermiştir:
“Kim Ramazan-ı Şerif’in birinci gecesinde teravih namazı kılarsa, Allah Teâlâ o kişinin bütün tövbelerini kabul eder ve günahlarını bağışlar. İkinci gece kılan kişinin ise anne ve babasının günahları affolunur. Üçüncü gece kılarsa, melekler ona ‘Sana müjdeler olsun, Allah Teâlâ senin ibadetini kabul etti, istediğin şerefe kavuştun, günahlarını affetti’ diye seslenir.”
Dördüncü gece teravih namazını kılan kişi, Kur’an-ı Kerim’i hatmetmiş gibi sevap kazanır. Beşinci gece kılarsa, Mescid-i Aksa’da, Mekke ve Medine’de namaz kılmış gibi sevaba nail olur. Altıncı gecesinde ise Beyt-ül Mamur’da tavaf etmiş gibi kabul edilir.
TERAVİH NAMAZI CEMAATLE Mİ KILINMALI?
Teravih namazının cemaatle kılınması sünnet-i kifaye olarak kabul edilir. Yani bir mahallede cemaatle kılındığında, diğer Müslümanlar evde kılsa da sünnet yerine getirilmiş olur. (Nimetü’l İslam)
Peygamber Efendimiz’in hadis-i şeriflerine göre, erkeklerin teravihi camide cemaatle kılmaları daha fazla sevap kazanmalarına vesile olur. Erkeklerin camide kıldıkları namazdan 27 derece daha fazla sevap elde ettiği rivayet edilmiştir.