Teravih namazı tek başına kılınır mı? Cemaatle teravih kılmanın hükmü

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Teravih namazı tek başına kılınır mı? Cemaatle teravih kılmanın hükmü
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Bu akşam ilk teravih namazı eda edilecek. Ramazan ayına girmenin sevinci ve coşkusuyla camiler, teravih namazı için doldurulacak. Fakat imkanı olmayıp camiye gidemeyenler teravih namazını evde kılıp kılamayacağını merak ediyor. 

On bir ayın sultanı Ramazan ayı başlıyor. Bu gece yatsı namazı sonrasında ilk teravih namazı eda edilecek. Vatandaşlar, cemaatle namaz kılmanın sevabı için camilere akın edecek. Fakat o saatte çalışanlar, yolda olanlar veya camiye gidemeyecek olanlar teravih namazı tek başına kılınır mı sorularına cevap arıyor. 

TERAVİH NAMAZI TEK BAŞINA KILINIR MI?

teravih namazı tek başına da kılınabilir. Teravih, Ramazan ayında kılınan nafile bir namazdır ve cemaatle kılınması sünnettir, ancak tek başına da kılınabilir. Cemaatle kılınması daha faziletli kabul edilir, ancak kişi evinde veya uygun bir ortamda bireysel olarak da teravih namazını eda edebilir.


Teravih namazı tek başına kılınır mı? Cemaatle teravih kılmanın hükmü - 1. Resim

TEK BAŞINA TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Niyet Edin:

"Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya" şeklinde niyet edebilirsiniz.

Teravih namazı toplamda 20 rekât olarak kılınır, ancak 8, 10 veya 12 rekât da kılınabilir.

Her iki rekâtta bir selam verilerek kılınır. 4 rekât şeklinde kılmak da mümkündür.


Teravih namazı tek başına kılınır mı? Cemaatle teravih kılmanın hükmü - 2. Resim

İKİŞER REKAT OLARAK KILINMASI HALİNDE

1. Rekât:
Sübhaneke duası okunur.
Fatiha ve ardından bir sure (örneğin İhlas, Felak, Nas) okunur.
Rükû ve secde yapılarak ikinci rekâta kalkılır.

2. Rekât:
Fatiha ve bir sure okunur.
Rükû ve secde yapılır, ardından oturup tahiyyat, salli-barik ve Rabbena duaları okunarak selam verilir.


Teravih namazı tek başına kılınır mı? Cemaatle teravih kılmanın hükmü - 3. Resim

KAÇ REKAT KILINMALI?

20 rekât kılmak sünnete daha uygun kabul edilir. Teravihin 20 rekât oluşu ve cemaatle kılınması hadis-i şerifle bildirilmiştir. Sünnet olduğu icma ile sabittir. (Merakıl-felah şerhi)

Peygamber efendimiz, teravihi, 8, 12 ve 20 rekât olarak da kılmıştır. (Seadet-i Ebediyye)

İbni Abbas hazretleri bildiriyor ki: Resulullah, yatsıdan sonra, vitirden önce, 20 rekât namaz kıldıktan sonra, (Ramazanda 20 rekât teravih namazı kılanın, yirmi bin günahı affolur) buyurdu. (İbni Ebi Şeybe)

Teravihin 20 rekât olduğuna inanmayanın bid’at ehli olduğu Nur-ül-izah şerhinde de yazılıdır. İmam-ı a’zam hazretleri, (Teravih namazı müekked sünnettir. Hazret-i Ömer, teravihin 20 rekât olarak cemaatle kılınmasını kendiliğinden ortaya çıkarmadı. O, elindeki sağlam esasa, yani Resulullah’ın sünnetine dayanarak emretti) buyuruyor. (El-İhtiyar)


Teravih namazı tek başına kılınır mı? Cemaatle teravih kılmanın hükmü - 4. Resim

TERAVİH NAMAZINI CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ 

Teravihin cemaatle kılınması, sünnet-i kifâyedir. Yani bir mahallede cemaatle kılınınca, diğerleri evde kılsa da, sünnet ifa edilmiş olur. (Nimet-i İslam)

Erkeklerin camide cemaatle namaz kılmalarının, evde kıldıkları namazdan 27 derece daha fazla sevab olduğu, kadınların ise, evde namaz kılmalarının, camide namaz kılmalarından daha çok sevab olduğu hadis-i şeriflerle bildirilmiştir. Kadınlar, cemaatle namaz kılmak için camiye gidemez.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...