Teravih namazının hükmü nedir? Teravih namazı cemaatle mi kılınır? Evde Teravih namazı olur mu? Teravih kılarken okunan dualar...

İslam dini, 11 ayın sultanı Ramazan ayını diğer bütün aylardan daha önemli, daha faziletli kabul eder. Kıymetli bir ibadet olan teravih namazı bu ayda kılınır. Peki Ramazan gecelerini süsleyen teravih namazının cemaatle kılınması mecbur mudur? Teravih namazının hükmü nedir? Bu namazı camide kılmak ile evde kılmak arasında fark var mı? Teravih kılarken okunan dualar hangileri? İşte detaylar…
Ramazan gecelerinde yatsı vaktinde kılınan teravih namazı, her gece için ayrı bir fazilete, yüksek dereceye, sevaba kavuşturur. Bu ay her gece teravih namazını eda edenler, bildirilen bütün manevi ödüllere kavuşur. Bu yüzden Ramazan ayında edep ve erkanına riayet ederek orucu tam olarak bütün azalar ile tutmak, teravih namazlarını kılmak, haramlardan sakınmak gerekir. 30 Ramazan gecesinde teravih namazlarını kılmak çok kıymetlidir.
TERAVİH NAMAZI FARZ MI?
Teravih namazı kuvvetli bir sünnettir. Teravihin 20 rekât olduğu ve cemaatle kılındığı hadis-i şerifle bildirilmiştir. Sünnet olduğu icma ile sabittir. Peygamber efendimiz teravihi, 8, 12 ve 20 rekât olarak da kılmıştır.
Peygamber efendimiz, 3-4 gün teravihi cemaatle kıldırmış; daha sonra evden çıkmamıştır. Sebebi sorulunca, “Teravih namazının size farz olacağından korktuğum için, evden çıkmadım” buyurmuştur. (Buharî)
Teravih namazı farz olmadığı için kılınmayınca kaza etmek gerekmez ve günah olmaz. Fakat teravih kuvvetli bir sünnettir ve çok faziletlidir. Bu yüzden terk etmemeye gayret etmek gerekir.
TERAVİH CEMAATLE Mİ KILINMALI
Teravih namazını camide cemaatle kılmak, sünnet-i kifayedir. Yani bir grup Müslüman, camide teravih namazını cemaatle kılsa, diğer Müslümanlar evlerinde hanım ve çoluk-çocuklarıyla cemaatle kılabilir. Veya onlar yoksa, tek başına kılmak da caiz olur.
Teravih namazını camilerde, salih imamların arkalarında, kalabalık bir cemaatle kılmanın fazileti ise daha çok ve daha büyüktür. Hadisi şeriflere göre erkeklerin camide cemaatle namaz kılmaları evde kıldıkları namazdan 27 derece daha fazla sevaptır. Kadınların ise evde namaz kılmaları, camide namaz kılmalarından daha sevaptır.
EVDE TERAVİH NAMAZI OLUR MU?
Bir özrü sebebiyle camiye gidemeyen, teravihi evde yalnız başına kılabilir. Hanımı, annesi ve kızıyla da cemaat yapıp kılabilir. Fakat imamın itikadı düzgünse ve sünnete uygun kıldırıyorsa, erkekler camiye gitmelidir.
TERAVİH HAKKINDA BİLGİ
- Teravih namazı sünnet-i kifayedir.
- Yatsı vaktinde kılınır.
- Vitr namazından önce kılınır.
- Teravih namazında sünnet olan, 20 rekattır. Az kılan az sevap kazanır. Tam kılan çok sevap kazanır. Hiç kılınmasa büyük sevaptan mahrum kalınır. Hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur: “Ramazanda inanarak ve sevabını umarak teravih namazı kılanın günahları affolur.” (Nesai)
- Teravih namazında 20 rekat boyunca bazen 4 rekatta bir bazen de 2 rekatta bir selam verilebilir.
- 20 rekat boyunca 2 rekatta bir selam verilebilir. (Şafii mezhebinde teravih, 2 rekatta bir selam verilerek kılınır.)
- 20 rekat boyunca 4 rekatta bir selam verilebilir.
TERAVİH NAMAZINA BAŞLARKEN OKUNACAK DUA
“Sübhane zil mülki vel melekût.
Sübhane zil izzeti vel azameti vel celali vel cemali vel ceberût.
Sübhanel melikil mevcûd. Sübhanel melikil ma’bûd.
Sübhanel melikil hayyillezi la yenamü ve la yemût.
Sübbûhun kuddûsün Rabbüna ve Rabbül melaiketi verrûh.
Merhaben, merhaben, merhaba ya şehre Ramezan.
Merhaben, merhaben merhaba ya şehrel-bereketi vel gufran.
Merhaben, merhaben, merhaba ya şehret-tesbihi vet-tehlili vez-zikri ve tilavet-il Kur’an.
Evvelühû, ahiruhû, zahiruhû, batınühû ya men la ilahe illa hû.”
Not: Ramazanın on beşinden sonra, “merhaben, merhaben, merhaba...” yerine “elveda, elveda, elveda...” denir.
TERAVİH ARALARINDA/ 4 REKATTA BİR OKUNACAK DUA
“Allahümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammedin biadedi külli dâin ve devâin ve bârik ve sellim aleyhi ve aleyhim kesîrâ.”
TERAVİH BİTİNCE OKUNACAK DUA
“Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala Âli seyyidina Muhammedin biadedi külli dain ve devain ve barik ve sellim aleyhi ve aleyhim kesira.”
(Bu dua üç defa okunur ve üçüncüsünde “ve salli ve sellim ve bârik aleyhi ve aleyhim kesîran kesîrâ.” denir.)
“Ya Hannan, ya Mennan, ya Deyyan, ya Burhan.
Ya Zel-fadlı vel-ihsan nercül-afve vel gufran.
Vec’al-na min utekai şehri Ramezan bi hurmetil Kur’an.