Teravih ne zaman başlıyor? Teravih namazı önemi ve fazileti

Teravih namazı, Ramazan ayında kılınan nafile bir namazdır. Teravihin vakti, yatsı namazından sonradır. Yaklaşan Ramazan ayı ile birlikte teravih namazının başladığı gün merak konusu oldu.
Müslümanlar için büyük bir manevi öneme sahip olan Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte Teravih namazı ve ilk sahur vakti merak konusu oldu. Ramazan ayında farz olan oruç ibadetinin yanı sıra Teravih namazı, sahur ve iftar vakitleri de Müslümanlar için büyük önem taşıyor. Peki, 2025 Teravih namazı ne zaman başlayacak? Ramazan ne zaman başlıyor? İlk sahur hangi gün? İşte detaylar…
2025 RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2025 yılı dini takvimine göre, Ramazan ayı 1 Mart 2025 Cumartesi günü başlayacak. Ramazan ayının başlamasıyla birlikte ilk oruç tutulacak ve Teravih namazı kılınmaya başlanacak.
2025 TERAVİH NAMAZI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Teravih namazı, Ramazan ayının başlangıcıyla birlikte kılınan sünnet namazlardan biri olup, yatsı namazının ardından eda edilir. 2025 yılında ilk Teravih namazı, 28 Şubat Cuma gecesi kılınacak. Ramazan ayı boyunca her akşam Teravih namazı, camilerde cemaatle kılınabilecek.
2025 İLK SAHUR NE ZAMAN?
İlk sahur vakti, Ramazan ayının ilk orucu için belirlenen gecede yapılacaktır. 28 Şubat’ı 1 Mart’a bağlayan gece sahura kalkılacak ve oruç için niyet edilecektir. Sahur vakti, şehirlere göre değişiklik göstereceği için Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı imsakiye takip edilmelidir.
TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Peygamber efendimiz, 3-4 gün teravihi cemaatle kıldırdı, daha sonra evden çıkmadı. Sebebi sorulunca, (Teravih namazının size farz olacağından korktuğum için, evden çıkmadım) buyurdu. (Buharî)
Teravihin 20 rekât oluşu ve cemaatle kılınması hadis-i şerifle bildirilmiştir. Sünnet olduğu icma ile sabittir. (Merakıl-felah şerhi)
Peygamber efendimiz, teravihi, 8, 12 ve 20 rekât olarak da kılmıştır. (Seadet-i Ebediyye)
TERAVİH NAMAZI FAZİLETİ
Ramazan ayında her gece teravih namazı kılmanın fazileti, Hazreti Ali'ye sual edilince, cevabında buyurur ki:
“Her kim Ramazan-ı şerifin birinci gecesinde teravih namazı kılsa, Hak teâlâ, o kimsenin bütün tevbelerini kabul ederek, günahlarını bağışlar, ikinci gecesini kılan kimsenin ana babasının günahları affolunur. Üçüncü gece kılsa, melekler, o kula derler ki: “Sana müjdeler olsun, Hak teâlâ senin ibadetini kabul buyurdu, istediğin şerefe kavuştun, günahlarını affetti.” Dördüncü gece teravih namazını kılınca, Kur’ân-ı kerimi hatmetmiş gibi sevap kendisine ihsan edilir. Beşinci gece kılınca, Mescid-i aksada, Mekke’de ve Medine’de kılmış gibi, Hak teâlâ sevap ihsan eder. Altıncı gecesi kılsa, Beyt-ül ma'mûru tavaf etmiş gibi, yedinci gecesi kılsa, Firavun ile yapılan gazada bulunmuş gibi, sekizinci gece kılsa, Bedir harbinde Resûlullah efendimizle bulunmuş gibi, dokuzuncu gecesi için Davut aleyhisselam ile beraber ibadet etmiş gibi, onuncu gecesi için, dünya selamet ve saadeti ihsan edilir.”