Tırnak ne zaman kesilir, hangi gün? Peygamber Efendimizin sünnetine göre tırnak nasıl kesilir? Sünnet olan tırnak kesme günleri

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Tırnak ne zaman kesilir, hangi gün? Peygamber Efendimizin sünnetine göre tırnak nasıl kesilir? Sünnet olan tırnak kesme günleri
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Tırnak kesmek, sağlık açısından gerekli olmakla birlikte Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellemin önemli sünnetlerinden biridir. Tırnak kesmenin belirli bir günü olup olmadığını öğrenmek isteyen Müslümanlar, 'tırnak ne zaman kesilir' konusuna ilişkin araştırma yapıyor. Konuya ilişkin önemli bilgileri ve Hadis-i şerifleri sizler için derledik.

İslamiyet temizlik dinidir. Hakiki Müslüman, hem temiz olur, hem de, sağlığına çok dikkat eder. Tırnak temizliği de Müslümanlar için önem taşıyan konulardan biridir. Peygamber efendimiz, yanına gelen birine, ''Tırnakların kuş tırnağı gibi uzamış, içi pislik doludur''buyurarak, tırnakların temiz olmasını emretmiştir. (Taberani)

Geceleyin tırnak kesmek günah mı?

TIRNAK NE ZAMAN KESİLİR, HANGİ GÜN?

Tırnak ne zaman kesilir, uygun tırnak kesme günü hakkında bilgi almak isteyen Müslüman kimseler araştırmalarına devam ediyor. 

Cuma günü, Cuma namazı için gusletmenin, güzel koku sürünmenin, yeni ve temiz giyinerek saç ve tırnak kesmenin sünnet olduğu bildiriliyor.

  • Bir Hadis-i şerifte''Tırnakları Cuma namazından önce veya sonra kesmek sünnettir. Namazdan sonra kesmek efdaldir.'' (Dürr-ül-muhtar) buyuruluyor.
  • Tırnak kesmenin günü ile ilgili başka bir Hadis-i şerifte, ''Cuma günü tırnak kesmek şifaya sebeptir'' buyurulmuştur. (Ebu-Şeyh)

Tırnakların Cuma günü kesilebileceği gibi Perşembe günü de kesilebileceği buyurulmuştur.

Hadis-i şerifte,Ya Ali, tırnak Perşembe günü kesilir. Cuma günü de, koku sür ve yeni elbise giy. (Deylemi)buyurulmuştur.

Tırnak ne zaman kesilir, hangi gün? Peygamber Efendimizin sünnetine göre tırnak nasıl kesilir? Sünnet olan tırnak kesme günleri - 2. Resim

PEYGAMBER EFENDİMİZİN SÜNNETİNE GÖRE TIRNAK NASIL KESİLİR?

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellemin sünnetine uygun olarak tırnak şu sırayla kesilmelidir:

  1. Önce sağ elin şehâdet parmağından başlayarak, sonra orta, yüzük, serçe parmaklarını tırnaklarını sırayla kesip en sonunda başparmağa geçilmelidir.
  2. Sol elde ise küçük parmaktan başlayıp yüzük, orta, şehâdet ve başparmağa sırayla geçilmelidir.
  3. Ayak tırnakları kesilirken sağ ayağın küçük parmağından başlayıp sol ayağın başparmağına geçip sırayla en son küçük parmağa ulaşılmalıdır.
  4. Tırnaklar parmağa zarar vermeyecek şekilde imkân nispetinde dipten kesilmelidir.

Tırnak Kesmek Tırnak Makası Tırnak Kesmek Fotoğraf Arka plan Ve Ücretsiz  İndirmek İçin Resim - Pngtree

Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha-’dan şöyle bir rivayet vardır:

''Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bana hitâben buyurdular ki: Ey Âişe! Sen tırnaklarını kestiğin zaman, orta parmağından başla, sonra serçe parmağına, sonra başparmağına, sonra orta parmak yanındaki parmağına (yüzük parmağı), sonra şehâdet parmağına geçerek kes. Tırnakları böyle kesmek, zenginlik verir.'' (Vekî) 

Tırnak kesme usulleri, farklı tefsirlerde çeşitli şekillerde görülebilir. Bunun sebebi Peygamberimizin tırnaklarını her defasında aynı sırayla kesmemesinden kaynaklanır.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...