Toz taşınımı nedir? Birçok il için toz taşınımı uyarısı yapıldı

Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye'nin birçok ili için toz taşınımı uyarısı yapmasıyla birlikte merak edilen konular arasında yer aldı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, önümüzdeki iki-üç gün boyunca pencerelerin açılmaması ve dışarı çıkarken mutlaka maske takılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Afrika ve Orta Doğu’dan toz bulutları Türkiye’ye doğru ilerlerken, hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber solunum yolu rahatsızlıklarında ciddi bir risk oluştu.
TOZ TAŞINIMI NEDİR?
Yerdeki tozun rüzgârın da etkisiyle beraber havaya taşınması toz taşınımı olarak adlandırılabilir. Alt üstlerdeki en baskın aerosol yani Çöl tozları dünya ekosistem için önemlidir.
Tozlar Çöllerden doğru kalkar ve atmosferin üst tabakalarına doğru yükselerek uzun mesafeleri aşar. Bu göreceli olarak daha büyüktür ve kaynak alanlarının yakınlarına doğru ilerler. Küçük toz parçacıkları ise binlerce kilometre yol kat edebilir.
TOZ TAŞINIMI NEDEN OLUR?
Kuraklık ve çölleşme nedeniyle toz taşıma gerçekleşir. Afrika yani Sahra Çölü, Asya Gobi ve Taklamakan, Arabistan, Güney Amerika ile Avustralya'da bulunan çöllerdir.
Türkiye ise Orta Doğu ve Afrika kaynaklı çöl tozlarından etkilenir. Ülkemizde toz taşınma ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında daha yoğun bir şekilde gerçekleşir. Suriye ve Irak sınırına yakın iller başta olmak üzere, güneydoğu Anadolu bölgemiz toz aşımından en fazla etkilenen yöremizdir.
Dünyadan atmosfere salınan toz miktarı yaklaşık olarak 2 milyar ton civarındadır. Toz taşınımı, solunum yolu ve kalp rahatsızlığı bulunanlar ile yaşlı ve çocuklar için tehlike oluşturabiliyor.