Tükenmişlik sendromu olabilir: Her 10 çalışandan 4’ü bu belirtileri gösteriyor

Bahar aylarında tükenmişlik sendromu riski artıyor. Yorgunluk, motivasyon kaybı ve stresle baş edemiyorsanız bu belirtilere dikkat edin.
Tükenmişlik sendromu, modern hayatın yoğun temposu içerisinde yaygınlaşan bir sorun olarak bahar aylarında gündeme geldi.
İş ve özel hayat stresinin birikmesiyle ortaya çıkan bu sendrom, fiziksel yorgunluktan duygusal çöküşe kadar geniş bir yelpazede kendini gösterebilir.
ÜNLÜLER SIK SIK YAKALANIYOR: TÜKENMİŞLİK SENDROMU
Dünyaca ünlü starlardan yerli yıldızlarımıza her yıl onlardan gelen "tükenmişlik sendromu" haberleri aslında modern hayat temposunda oldukça yaygın rahatsızlıklardan biri. Özellikle pandemi sonrası hibrit çalışma modelleri, ekonomik belirsizlikler ve iş yerindeki düzensizlik çalışanların tükenmişlik hissini artıyor.
Türkiye'de ise ofis çalışanlarının yaklaşık yüzde 40'a yakını tükenmişlik sendromu belirtileri gösteriyor. Ünlüler yüksek profilli hayatlarıyla bu sorunu görünür kılsa da her bir bireyin risk altında olduğuna uzmanlar dikkat çekiyor.
TEK BİR NEDENİ YOK
Çok katmanlı bir sorun olan tükenmişlik sendromunun nedenleri arasında genellikle iş yükü, kontrol eksikliği, belirsiz ve yüksek beklentiler sayılıyor. Örneğin, sürekli değişen hedefler veya yöneticilerden yeterli destek görememe, çalışanlarda çaresizlik ve motivasyon kaybına yol açıyor.
İş ve özel hayat dengesizliği ve özellikle teknolojiyle sürekli iç içe olma zorunluluğu nedeniyle bireylerin dinlenme ve kişisel ihtiyaçlarını karşılamalarına vakit ayıramaması nedenleri arasında yer alıyor.
Bunların dışında kişisel özellikler de bu durumu tetikleyebilir. Özellikle mükemmeliyetçi, sınır koyamayan ve yeterli öz bakım alışkanlıklarına sahip olamamak, bireyleri bu sendroma yakalanmaya daha yatkın hale getiriyor.
TÜKENMİŞLİK SENDROMU BELİRTİLERİ
Tükenmişlik sendromu, fiziksel, duygusal, zihinsel ve davranışsal belirtilerle kendini gösteren "sinsi" bir durum. Fiziksel belirtilerin ise tükenmişlik sendromunun en göz ardı edilen noktalarından biri. Fiziksel belirtileri:
- Sürekli yorgunluk
- Uyku bozuklukları
- Baş ağrıları
- Kas ağrıları
- Sindirim sorunları
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması
Duygusal ve zihinsel belirtileri:
- Aşırı hassasiyet
- Çabuk sinirlenme
- Umutsuzluk
- Kaygı ve yoğun hissedilen depresiflik
- Odaklanmakta zorluk
- Unutkanlık
- İlgisizlik
- Sorumluluklardan kaçınma
- Sosyal aktivitelerden uzaklaşma
BELİRTİLER KİŞİDEN KİŞİYE FARKLILIK GÖSTEREBİLİR
Genellikle yavaşça biriken belirtiler tükenmişliği fark etmeyi zorlaştırır. Bazı bireylerde yalnızca fiziksel yorgunluk kendini gösterirken bazılarında duygusal çöküş ektili olur.
Sağlık Bakanlığı'nın 2025 yılında yayınladığı rehberde, tükenmişlik sendromunun erken fark edilmesi halinde hayat tarzındaki değişikliklerle yönetilebileceği üzerinde duruluyor.
Ancak belirtilerin ciddileşmesi halinde mutlaka uzmana başvurulması gerekiyor. Uzmanlar, özellikle bahar aylarında veya mevsim geçişlerinde belirtilerin yoğunlaşabileceğini bu nedenle uyku ve sağlıklı beslenmenin önemini vurguluyor.