Türk demokrasi tarihinin kara lekesi! 27 Nisan'da ne oldu?

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Türk demokrasi tarihinin kara lekesi! 27 Nisan'da ne oldu?
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde 27 Nisan 2007’de yayımlanan “e-muhtıra”, Türk demokrasi tarihinde kara bir leke olarak hafızalara kazındı. Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan açıklama, hükümete yönelik dolaylı bir uyarı niteliği taşıdı ve siyasette büyük kırılmalara yol açtı.

Hükümetin “e-muhtıra”ya bir gün sonra verdiği sert cevap, Türkiye’de demokrasi mücadelesinde bir dönüm noktası olarak değerlendirildi. 27 Nisan süreci, halkın iradesine müdahale teşebbüsüne karşı siyasi bir direnişin simgesi haline geldi.

27 NİSAN'DA NE OLDU?

Türk demokrasisi, geçmişte defalarca askeri müdahalelerle sarsılmışken, 2007 yılında bu kez farklı bir yöntemle karşılaştı. Cumhurbaşkanı seçim sürecinde, AK Parti’nin adayı Abdullah Gül’ün isminin gündeme gelmesiyle birlikte özellikle asker kökenli kesimlerden tepkiler yükseldi.

12 Nisan’da dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın “Cumhurbaşkanı Cumhuriyet’e sözde değil, özde bağlı olmalıdır” ifadeleriyle başlayan gerilim, 27 Nisan gecesi yayımlanan “e-muhtıra” ile zirveye ulaştı.
Genelkurmay’ın açıklaması, halktan seçilmiş hükümete dolaylı bir tehdit olarak yorumlandı ve bu açıklamaya “e-muhtıra” adı verildi. Hükümet ise açıklamaya anında ve kararlı bir cevap verdi.

Türk demokrasi tarihinin kara lekesi! 27 Nisan'da ne oldu? - 1. Resim

367 KRİZİ: MECLİS KİLİTLENDİ

Cumhurbaşkanı seçimi öncesinde yaşanan bir diğer büyük kriz ise “367 tartışması”ydı. Anayasa’nın 102. maddesine göre, Cumhurbaşkanı seçilebilmesi için Meclis’te 367 milletvekilinin hazır bulunması gerektiği savunuldu.

Dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun ortaya attığı bu tez, Meclis’te büyük bir tartışmaya sebep oldu. 341 sandalyeye sahip olan AK Parti, bu engel nedeniyle Cumhurbaşkanı seçimi için gerekli çoğunluğu sağlayamadı.

İlk turda Abdullah Gül 357 oy almasına rağmen, seçim Anayasa Mahkemesi’ne taşındı ve iptal edildi. Bu kriz, erken seçim kararının alınmasına yol açtı.

Türk demokrasi tarihinin kara lekesi! 27 Nisan'da ne oldu? - 2. Resim

SANDIK KARARI VE TARİHİ SEÇİM

Kriz sonrası Meclis’in aldığı kararla 22 Temmuz 2007’de erken seçim yapıldı. Sandıktan çıkan sonuçlar, halkın demokrasiye olan bağlılığını bir kez daha gösterdi. Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti, yüzde 46,6 oy oranıyla 341 milletvekili çıkararak yeniden tek başına iktidar oldu.

Aynı süreçte anayasa değişikliği için halk oylamasına gidildi. 42 milyon seçmenin katıldığı referandumda yüzde 68,95 “evet” oyu çıktı. Böylece Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesi kabul edildi.

Türk demokrasi tarihinin kara lekesi! 27 Nisan'da ne oldu? - 3. Resim

 

AK PARTİ, 27 NİSAN'A KARŞI DİK DURUŞ HİKAYESİNİ ANLATACAK

 27 Nisan e-muhtırasının yıldönümünde #DikDuruş etiketiyle sosyal medyada gündem çalışması yapılacak, 28 Nisan Pazartesi günü AK Parti İnsan Hakları Başkanı Hasan Basri Yalçın'ın moderatörlüğünde "Cuntacılık ve Darbecilikle Mücadelede 27 Nisan" başlığında "Bir Dik Duruşun Hikayesi" temalı etkinlik düzenlenecek.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...