Türksat 6A ile birlikte neler değişecek? Yerli ve milli uydu hakkında bildiklerimiz

Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A hizmete alındı. 5 milyardan fazla insana ulaşacak. Uzayda Türk mühendisliğinin imzasını taşıyan dev proje ile iletişimde yeni bir dönemin adımı atıldı. Türksat 6A ile birlikte değişecekler ve hakkında bilinenler merak konusu.
Türkiye, uzay teknolojilerinde tarihi bir başarıya imza atarak ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'yı hizmete aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 21 Nisan 2025 tarihinde TÜRKSAT Gölbaşı Yerleşkesi'nde düzenlenen törenle devreye giren uydu, yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranıyla üretildi.
TÜRKSAT 6A İLE BİRLİKTE NELER DEĞİŞECEK?
Türksat 6A’nın hizmete girmesi, Türkiye’nin küresel iletişim ağını kökten değiştirecek bir dönüm noktası oluşturuyor.
Daha önce Türksat 3A, 4A, 4B, 5A ve 5B uydularıyla 3,5 milyarlık bir nüfusa hizmet sunan Türkiye, artık Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi yeni coğrafyalara ulaşarak kapsama alanını 5 milyarın üzerine çıkardı. Bu, dünya nüfusunun yüzde 65’inden fazlasına erişim anlamına geliyor.
Uydu, TV yayıncılığı, acil durum haberleşmesi ve kesintisiz iletişim hizmetleriyle Türkiye’nin iletişim altyapısını güçlendirirken afet ve kriz anlarında iletişim sürekliliği sağlayarak milli güvenliğe de katkı sunacak.
Ekonomik ve stratejik açıdan da Türksat 6A, Türkiye’ye büyük kazanımlar sağlayacak. Ayrıca, yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla üretilen 84 yerli ekipmanın uzayda test edilip onaylanması, Türkiye’yi uydu bileşenleri ihracatında önemli bir oyuncu haline getiriyor.
YERLİ VE MİLLİ UYDU TÜRKSAT 6A HAKKINDA BİLDİKLERİMİZ
Türksat 6A, Türkiye’nin uzay teknolojilerindeki birikimini yansıtan en önemli projelerden biri olarak öne çıkıyor. 4,250 kilogram ağırlığında ve 8,4 kilovat güce sahip olan uydu, 42 derece doğu jeosenkron yörüngesinde, 35,786 kilometre yükseklikte görev yapacak.
Ku-Bant, Ku-BSS Bant, Ka-Bant ve Q/V Bant frekanslarında hizmet verecek olan uydu, 20 adet aktarıcıyla TV yayıncılığı ve haberleşme hizmetlerinde yüksek kapasite sunacak.
Proje, 15 Aralık 2014’te TÜBİTAK, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve TÜRKSAT arasında imzalanan anlaşmayla start aldı ve toplam 60 ayda tamamlandı.
Türksat 6A’nın geliştirilme süreci, Türk mühendisliğinin ve yerli sanayinin gücünü ortaya koydu. TÜBİTAK UZAY’ın liderliğinde, ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH gibi kurumlar, uydu yönetim birimi, tepki tekeri, güneş algılayıcıları, antenler ve güç kontrol birimleri gibi kritik bileşenleri yerli imkanlarla üretti.
Kahramankazan’daki USET Merkezi, uydunun tasarım, entegrasyon ve test süreçlerinin merkezi oldu. Proje, 500’e yakın uzmanın katılımıyla gerçekleşirken, onlarca genç mühendisin yetişmesini sağlayarak Türkiye’nin uzay teknolojilerindeki insan kaynağı kapasitesini artırdı.