Ülkede acil durum ilan edildi! Humma hastalığından 34 ölüm

Kolombiya’da sarı humma vakalarındaki artış nedeniyle acil durum ilan edildi. Kolombiya Sağlık Bakanı Guillermo Alfonso Jaramillo, salgının hızla yayıldığını ve şimdiye kadar 34 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Sivrisinek ısırmasıyla bulaşan virüsün kısa sürede yayılması, kamuoyunda paniğe neden oldu.
Salgının merkez üssü olarak Tolima bölgesi işaret edildi. Yetkililer, artan vaka sayılarının ardından bölgede yoğun ilaçlama çalışmaları başlattı. 22 vakanın bildirildiği bölgede, virüsün kontrol altına alınması için yoğun çaba sarf ediliyor. Kolombiya’daki tablo endişeye neden olurken, gözler sarı humma virüsünün yayılım potansiyeline ve alınan tedbirlere çevrildi.
KOLOMBİYA ALARMDA
Kolombiya’da sarı humma kaynaklı ölümlerin artması üzerine hükümet, salgına karşı alarm durumuna geçti. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkede şu ana kadar 74 vaka tespit edilirken, 34 kişi hayatını kaybetti. Tolima bölgesi, hastalığın yayılma merkezi olarak belirlendi.
Yetkililer, salgını durdurmak amacıyla sivrisineklerin üremesini engellemeye yönelik ilaçlama çalışmalarını hızlandırdı. Toplum sağlığını tehdit eden sarı humma virüsüne karşı önlemler artırılmaya başlandı.
SARIHUMMA HASTALIĞI NEDİR?
Sarı humma, Aedes ve Haemagogus cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan, ölümcül bir hastalıktır. Özellikle maymun, fare gibi hayvanlardan insanlara geçen bu virüs, kanamalarla seyreden şiddetli enfeksiyonlara yol açabilir.
Hastalığın kesin tedavisi bulunmamakla birlikte aşılanmış bireylerde bağışıklık kazanımı görülürken, belirtilerin şiddeti de azalabilir. Kontrol altına alınmayan vakalar toplumsal bulaş riskini artırır.
SARI HUMMA BELİRTİLERİ
Ateş
Baş ağrısı
Sırt ve kas ağrısı
Işığa duyarlılık
Kızarık gözler
Baş dönmesi
Kusma
Bu belirtiler, hastalığın ilk aşamasında görülür ve genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. Ancak ilerleyen dönemde toksik faz olarak bilinen evrede şu belirtiler ortaya çıkabilir:
Sarılık
Karın ağrısı
Karaciğer ve böbrek yetmezliği
Kalp atışında yavaşlama
Hastalığın ciddi semptomları görüldüğünde mutlaka tıbbi destek alınmalıdır.
SARIHUMMA TÜRKİYE’DE VAR MI?
Sarıhumma virüsünü taşıyan sivrisinek türlerine Türkiye’de 2015 yılında Doğu Karadeniz bölgesinde rastlandı. Zika virüsü olarak bilinen benzer enfeksiyonlar da bu sivrisineklerle taşınabiliyor. Afrika ve Güney Amerika’da yaygın olan sarı humma, tropikal bölgelerde daha sık görülüyor.
Türkiye’de doğrudan yayılım gözlenmese de, iklim değişikliğiyle birlikte bu tür virüs taşıyan sivrisineklerin yayılım alanı genişleyebilir.
PEYGAMBER EFENDİMİZ SARIHUMMA HASTALIĞINDAN VEFAT ETMİŞTİ
Peygamber Efendimiz Hazret-i Muhammed, hayatının son döneminde humma hastalığına yakalanmış ve bu rahatsızlıkla 13 gün mücadele etmiştir. Son 8 gününü Hazret-i Aişe’nin odasında geçirdiği aktarılmaktadır. Bu bilgi, sarı humma benzeri ateşli hastalıkların tarihsel etkilerini gözler önüne sermektedir.