Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi zorunlu mu? Zaman daralıyor

Milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi uygulaması sistemi için zaman daralıyor. Bu sistemin Türkiye genelinde 8 milyon ticari araca uygulanması amaçlanıyor.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin (UTTS) yürürlüğe girmesine kısa bir süre kala araç sahipleri sistemin zorunlu olup olmadığını merak edip araştırmaya başladı.
Bu sistemle beraber akaryakıt satışlarının dijital olarak kayıt altına alınması sağlanacak. Ayrıca sektördeki şeffaflığın artırılması ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmesi hedefleniyor.
ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ ZORUNLU MU?
UTTS Uygulama Genel Tebliği kapsamında 5 Ekim 2023 tarihinde mükelleflerin araçlarına, Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunluluğu getirilmişti.
Söz konusu mükelleflere ait 8 milyon aracın 31 Aralık 2024'e kadar TTB taktırma zorunluluğu vardır.
ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ (UTTS) SON TARİH NE ZAMAN?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin son tarihi 31 Aralık 2024’tür. Araç başına 2.172 TL verilecektir.
Başvuru için utts.gov.tr üzerinden yetkili montaj firmaları listesine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ (TTS) NEDİR?
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, ticari amaçlı kullanılan ve muhasebe kayıtlarında akaryakıt harcamasını gider olarak gösteren tüm araçlara Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi zorunlu hale getirildi.
Ticari araç sahipleri, yetkili firmalardan temin ederek araçlarına monte ettirmesi gerekiyor. İlk olarak 15 milyon, ardından 20 milyon araç bu sisteme dahil edilecek.