Uzay kaç derece, soğuk mu? Uzay nasıl bir yer, hava var mı?

Alper Gezervacı bu 01.11 itibarıyla uzay yolculuğuna başlıyor. Vatandaşlar ise Türkiye'nin gündeminde yer alan konu ile ilişkin Uzay kaç derece, hava var mı? Uzay nasıl bir yer? sorularını araştırdı. Merak edilenler haberimizdedir...
İlk Türk astronot Alper Gezervacı, bu gece 01.11 itibarıyla uzay yolculuğuna başlıyor. Vatandaşların heyecanla beklediği uçuşa kısa süre kala Uzay kaç derece, hava var mı? Uzay nasıl bir yer? soruları da gündeme geldi.
UZAY KAÇ DERECE OLUYOR?
Uzay veya feza, Dünya'nın ötesinde ve gök cisimleri arasında var olan, sonsuz olduğu düşünülen fakat sonsuz olduğu konusunda kesin yargılara varılamayan genişliktir. uzayın taban sıcaklığı 2,7°K kelvindir ve bu da (−270,45 °C - 454,81 °F) tekabül eder. Bu sıcaklık derecesi Büyük Patlamadan sonra ortaya çıkan ışınımın günümüze gelen dalga boyudur. Galaksiler arasındaki plazma, evrendeki baryonik maddenin yaklaşık yarısını oluşturur. Metreküp başına bir hidrojen atomundan daha az sayı yoğunluğuna ve milyonlarca Kelvin sıcaklığına sahip.
UZAY'DA HAVA VAR MI?
Uzayda hava yoktur. Araştırmalar, çoğu galaksideki kütlenin %90'ının karanlık madde adı verilen bilinmeyen bir biçimde olduğunu ve diğer maddelerle yerçekimsel kuvvetler yoluyla etkileşime girebilen ancak elektromanyetik kuvvetlerle etkileşime girmeyen bir maddenin yoğunluğu ile birlikte olduğu yönündedir. Teleskoplar yardımıyla yapılan gözlemler sonucu, gözlemlenebilir evrendeki kütle-enerjisinin çoğunun karanlık enerji olduğu, çok az ayırt edilebilen bir tür vakum enerjisi olduğunu göstermektedir. Evrenin 4,9% normal madde, 26,8% karanlık madde ve 68,3% karanlık enerji ile oluştuğu bilim insanlarınca tahmin edilmiştir. Galaksiler arasındaki uzay, evrenin hacminin çoğunu kaplar, ancak galaksiler ve yıldız sistemleri bile neredeyse tamamen boş uzaydan oluşur.