Yeni Papa kim olacak, Papa nasıl seçilir? Papa Francis hayatını kaybetti

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Yeni Papa kim olacak, Papa nasıl seçilir? Papa Francis hayatını kaybetti
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Katolik dünyasında tarihi bir dönem kapanıyor, yeni bir çağın kapıları aralanıyor. Papa Francis'in hayatını kaybetmesiyle birlikte gözler, Vatikan’ı kapılarının ardında başlayacak yeni papa seçim sürecine çevrildi. Sistine Şapeli'nin bacasından yükselecek beyaz dumanın kimliği, milyarlarca insan için bir dönemin sembolü olacak. Yeni Papa kim olacak, Papa nasıl seçilir merakla araştırılıyor.

Yeni Papa kim olacak, Papa nasıl seçilir soruları Papa Francis'in hayatını kaybetmesi ile gündemin merkezine oturdu. Tüm dünya yeni Papa için seçim sürecinin detaylarını takibe almış durumda. 


Yeni Papa kim olacak, Papa nasıl seçilir? Papa Francis hayatını kaybetti - 1. Resim

PAPA FRANCIS HAYATINI KAYBETTİ

Katolik dünyasının lideri olarak bilinen Papa Francis 88 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir sağlık sorunlarıyla mücadele eden ve son aylarda kamuoyu karşısına nadiren çıkan Papa Francis'in ölümü, Vatikan'da derin bir yas havası oluşturdu.

Tüm dünyadaki Katolik topluluklar, Papa'nın kaybıyla büyük bir sarsıntı yaşarken, Vatikan yetkilileri de resmi açıklamayla ölüm haberini doğruladı.


Yeni Papa kim olacak, Papa nasıl seçilir? Papa Francis hayatını kaybetti - 2. Resim

Papa Francis 2013 yılında Papa 16. Benedict’in istifasının ardından göreve gelmişti. Asıl adı Jorge Mario Bergoglio olan Arjantin doğumlu Papa, hem Latin Amerika kökenli ilk Papa olması hem de reformist yaklaşımıyla Katolik Kilisesi tarihinde önemli bir yer edindi.

Görevi süresince mültecilere destekten çevre bilincine kadar birçok konuda ses getiren açıklamalarda bulunan Papa Francis, aynı zamanda geleneksel yapıya karşı daha kapsayıcı bir duruş sergilemesiyle tanındı.

Ölümünün ardından Vatikan'da 9 gün sürecek olan yas dönemi başladı ve Aziz Petrus Bazilikası'nda anma törenleri düzenlenmeye başlandı.


Yeni Papa kim olacak, Papa nasıl seçilir? Papa Francis hayatını kaybetti - 3. Resim

YENİ PAPA KİM OLACAK?

Papa Francis’in hayatını kaybetmesiyle birlikte dünya kamuoyu, gözlerini Katolik Kilisesi’nin yeni liderinin kim olacağına çevirdi.

Vatikan’daki kardinaller, önümüzdeki günlerde toplanacak ve yeni Papa’yı belirlemek üzere Konklav sürecini başlatacak. Kardinaller arasından seçilecek olan yeni Papa'nın kim olacağı merakla bekleniyor.


Yeni Papa kim olacak, Papa nasıl seçilir? Papa Francis hayatını kaybetti - 4. Resim

Kamuoyunda öne çıkan bazı kardinaller şimdiden kulislerde konuşulmaya başlandı. İtalyan, Ganalı ve Brezilyalı adayların isimleri sıklıkla anılırken, Papa Francis’in reformist mirasını devam ettirecek bir ismin seçilip seçilmeyeceği en büyük soru işareti.


Yeni Papa kim olacak, Papa nasıl seçilir? Papa Francis hayatını kaybetti - 5. Resim

PAPA NASIL SEÇİLİR?

Katolik Kilisesi’nde Papa seçimi “Konklav” adı verilen kapalı bir oturumla gerçekleştirilir. Süreç Vatikan’da görevli olan 80 yaşın altındaki kardinallerin katılımıyla başlar. Konklav Aziz Petrus Bazilikası’na yakın olan Sistina Şapeli’nde düzenlenir ve tüm dış dünyayla iletişim kesilerek gizlilik içinde yürütülür.

Seçim sürecinde kardinaller, her gün birkaç kez oy kullanarak yeni Papa'yı belirlemeye çalışır. Oyların üçte ikisini alan bir kardinal, Papa seçilir ve beyaz duman bacadan çıkarak tüm dünyaya yeni Papa’nın seçildiğini duyurur.


Yeni Papa kim olacak, Papa nasıl seçilir? Papa Francis hayatını kaybetti - 6. Resim

Seçilen kişi, Papa adını kendisi belirler ve bu isimle göreve başlar. Seçim tamamlandığında, Aziz Petrus Meydanı’nda toplanan binlerce kişi “Habemus Papam” (Bir Papa’mız var) sözleriyle yeni liderlerini karşılar.

Vatikan’daki kutsal ve tarihi süreç yalnızca Katolikler için değil, tüm dünya için büyük bir merak ve dikkatle takip ediliyor. Yeni Papa'nın belirlenmesiyle birlikte Katolik Kilisesi yeni bir döneme adım atacak.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...