Zirai don desteği hangi illere yapılacak? Bakanlık çiftçiye destek verecek
Türkiye'de birçok ilde etkili olan zirai don, kayısıdan fındığa birçok üründe kayıpların yaşanmasına neden oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilere hasar oranında destek sağlayacağını açıkladı.
Nisan ayında etkili olan soğuk hava ve kar yağışları, 36 ilde zirai don yaşanmasın neden oldu. Malatya'da kayısı bahçelerinden Karadeniz'deki fındık tarlarına kadar birçok ürün zarar gördü.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise son 30 yılın en düşük sıcaklıklarını yaşadıklarını açıkladı.
ZİRAİ DON DESTEĞİ HANGİ İLLERE YAPILACAK?
Zirai don felaketi 36 ildeki tarım alanlarını vurdu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçilere hasar oranında destek sunacağı açıklandı. TARSİM sigortalı üreticiler de ödemelerini tespitin ardından alacak.
Çiftçiler hasar tespitleri için il müdürlükleri veya ALO TARSİM 172 hattı üzerinden ihbarda bulunabilir.
Malatya, Elazığ, Manisa, İzmir, Uşak, Denizli, Bursa, Eskişehir, Bilecik, Çanakkale, Yalova, Tekirdağ, Niğde, Karaman, Aksaray, Konya, Kırşehir, Sakarya, Karabük, Düzce, Bolu, Trabzon, Ordu, Rize, Giresun, Kahramanmaraş, Adıyaman, Erzincan, Erzurum, Tunceli, Amasya, Tokat, Çankırı, Çorum, Kastamonu ve Samsun bu iller arasında yer alıyor.
Malatya’da kayısı, Manisa’da üzüm, Karadeniz’de fındık ve çay, Niğde’de elma gibi ürünlerin üretimi darbe aldı.
ZİRAİ DON NEDEN OLUR?
Sıcaklıkların 0°C’nin altına düşmesiyle bitki hücrelerinde su kristalleşerek dokulara zarar veriyor. Nisan 2025'te yaşanan zirai don olayında kar yağışı ve soğuk havanın etkisiyle yaşandı.
Don olayının etkisi coğrafi koşullara bağlı olarak değişiyor. Çiftçiler don ihtimali öncesi sulama, rüzgar makineleri veya saman yakma gibi yöntemlerle önlem almaya çalışsa da büyük ölçekli soğuk hava dalgaları karşısında çaresiz kalınıyor.
BAKANLIK ÇİFTÇİYE ZİRAİ DON DESTEĞİ VERECEK
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zirai don yaşanmasının ardından çiftçilere destek paketini açıkladı.
TARSİM sigortalı üreticilere hasar tespitinin hemen ardından ödeme yapılacak.
Yumaklı, "Zirai don sigortası olmayan ancak Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerimizin zarar gören mahsullerinin üretimi için yaptıkları harcamaları, hasarı oranında karşılayacağız" dedi.