“Hâlid her şeyi aldı götürdü!..”

Sesli Dinle
A -
A +

Mevlânâ Hâlid hazretleri, hocası Abdullah-ı Dehlevî hazretlerinin himmetiyle yetişip kemâle gelmişti.

 

Üstâdı bunu gördü.

 

Ve icâzetini verip;

 

“Ey Hâlid! Memleketine dön. Sen de bu nûrları, Hak âşıklarının kalbine sal” buyurdu.

 

O ise cevâben;

 

“Efendim, bizim diyarda öyle âlimler var ki, pek îtibar ve şöhret sâhibidirler. Diğer âlimler de onlara saygılıdır. Korkarım ki, halk beni kabul etmez” dedi.

 

Üstâdı ona buyurdu ki:

 

“Ey Hâlid! Sen oraya gidince iş değişir ve görürsün ki, herkes senin ayağının tozuna yüz sürerler. O îtibarlı âlimler sana hizmetçi olurlar.” 

 

O buna çok sevindi.

 

Ve elini öpüp ayrıldı.

 

Üstâdı, bütün talebesi ve bütün ahâliyle birlikte uğurladı kendisini. Hem de şehirden dört mil kadar yürüyerek ve gözyaşları içinde!

 

Mevlânâ Hâlid gitti.

 

Abdullah-ı Dehlevî buyurdu ki:

 

“Hâlid her şeyi aldı götürdü!..”

 

Sonra ona şu mektubu yazdı:

 

“Ey Mevlânâ Hâlid! Sizinle iftihar ediyorum. Çünkü bu yol, sizinle kuvvetlenip yayılacaktır. Şükürler olsun ki, sizin eliniz benim elimdir. Sizi görmek beni görmektir, vesselâm.”