"Sizin hâlinize ağlıyorum!"

A -
A +
Türkistan'ın büyük velilerinden Sa’düddin-i Kaşgari hazretleri henüz çocukken, babası onu yanına alır, ticaret için kervanlarla uzak memleketlere birlikte giderdi.
Yine bir sefere çıktılar.
Tam on iki yaşındaydı...
Bir kervansarayda konakladılar. Sa'düddin, kervansarayın kapısında dururken oraya bir grup tüccar gelip konuşmaya başladılar. Borç alacak yüzünden birbirlerine uzun müddet bağırıp çağırdılar ve çekişmeğe başladılar.
Sa'düddin bunu gördü.
Ve ağlamaya başladı!
Tüccarlar sordular:
“Niçin ağlıyorsun?”
Cevaben "Sizin hâlinize ağlıyorum. Sabahtan beri ‘dünya hırsı’ yüzünden kavga edip duruyorsunuz. Bir defa olsun ‘Allah’ demediniz. Onun emir ve yasaklarından bahsetmediniz” dedi.
Tüccarlar bunu işittiler.
Ve kendilerini geldiler.
Çocuğa hak verip ve kendilerinden utanıp, birbirleriyle helâlleştiler.
● ● ●
Sa'düddin-i Kaşgari hazretleri anlatır:
Bir gün bir “kedi” gördüm. Bir deliğin başında, saatlerce ve kılını dahi kıpırdatmadan “farenin” çıkmasını bekledi.
Çok hayret ettim!
Ve ders çıkardım.
Kendi kendime;
“Ey Sa'düddin! Bir kedi, maksadına ulaşmak için bu kadar dikkatli olursa, sen Rabbinin rızasını kazanmak için ne yapıyorsun? Sana yazıklar olsun!” dedim.