Lojmanlar böyle satılmamalı

A -
A +


Basında çıkan haberlere bakılırsa, kamu lojmanları yakında özelleştirilecek. Buraya kadar çok güzel bir karar. Ancak, eğer basında yazıldığı gibi, lojman özelleşmesinde önce içinde oturana, hem de belirlenen rakamın daha altında bir fiyatla satın alma teklifi yapılacaksa, bu çok insaflı bir özelleştirme olmayabilir.
Düşünün!
Bir tarafta üzerine kayıtlı hiçbir gayrimenkulü olmayıp da kirada oturan ve zor geçinen kamu personeli varken, siz kalkıp da; yatı, katı, dairesi hatta apartmanı ya da 250 bin liralık arabası olan başka bir kamu personeline (maalesef böyle örnekler özellikle üniversite olmak üzere bazı kamu lojman sakinlerinde var) sırf lojmanda oturuyor diye, oturduğu kamuya ait daireyi, hem de piyasa fiyatının daha altında bir rakama satmaya kalkarsanız bu adil olmaz. Bu durumda hem devletin zarara uğramasına yol açar, hem de "artık vatandaşlar arasında adaletsizlik olmasın diyerek" size oy veren milyonlarca kişinin güveninin sarsılmasına sebep olursunuz.
Neden devlet zarara uğrar, çünkü eğer basında söylenenler gibi lojmanlar özelleştirilirken, önce içinde oturana normal satış fiyatının daha altında bir rakama satın alma önerisi yapılırsa, böyle "yağlı yemeği" kim kaçırır? Sonuçta, satılabilecek rakamın daha altında bir fiyatla satılacağı için, devlet zarar edecek. Ayrıca, sen ucuza satayım derken, aradaki farkın yine vatandaşın cebinden alınma ihtimali ortaya çıkacak. Devletin bu tür gelirleri giderlerini karşılamayınca, vergi artışına gidiliyor, bu da vatandaşın cebinden çıkıyor.
Peki neden pek çok vatandaş güvenini kaybedecek? Çünkü, olay tamamen haksızlık, üniversiteler gibi bazı lojmanı olan kurumlarda, maalesef daha çok ihtiyacı olanlar değil de genelde aylık maaşı daha yüksek olanlar oturuyor. Hatta pek çok yerde, maalesef aynı illerde dairesi, villası hatta apartmanı olup da  lojmanda oturanlar var.
Şimdi gerçek hak edenler varken, böyle birçok kişinin lojmanda oturduğu bir yerde, hem de piyasa fiyatından daha ucuza bu lojmanı içinde oturana satmaya kalkarsan, hangi vatandaş bu yasayı bu şekilde öneren komisyonlardan, geçiren kişiye ve onu meclisten geçirenlere güven besler?
Acaba bu yasayı düşünen, ya da bu aklı veren kişinin lojmanda oturuyor olma durumu var mı?..
Bu noktada yapılabilecek en mantıklı özelleştirme, mevcut lojmanlara bir piyasa araştırması ile bedel biçmek ve sonra açık artırma yolu ile satmaktır. Bir de, eğer lojmanın içinde oturan ihaleyi almış ise, oturma süresine göre 1-5 yıl arası oturanlar %3,  5-10 yıl arası oturanlar %5  ve 10 yıldan fazla oturanlar %15 ihale bedelinin fazlasını ödemek zorunda bırakılmalı ki devletin eşitlik ilkesi daha bir hissedilsin.
          F.K.   





Gecikmiş bir çığlık!


Kredi kartlarının aylık faizi %2'nin üzerinde. Devletimizin açıkladığı yıllık enflasyon ise %8 civarlarında. Bankalar kredi kartlarının bu faiz oranına göre yıllık ortalama %30'u aşan oranda haksız kâr elde ediyor. Sanki bacasız fabrika... Eğer bu paralar ekonomide kullanılsa, Türkiye herhalde ekonomik güç olarak dünyada ilk üçte yer alırdı...
Bütün bu aradaki haksız kazanç zenginden değil, tabii ki ayını, bazen gününü kartlarla idare etmeye çalışan bizlerin ve tabii olarak çocuklarımızın haklarından çalınıyor. Bankalar bu haksız kazanca ilave olarak, kart kullanım ve diğer ücretlerle, toplamda milyar dolarları alıyor. Mahkeme kararlarına rağmen, haksız kart kullanım, kredi yapılandırma ve dosya masrafı paraları kimlerde acaba? Boşuna sokaklarda adım başı kredi kartı dağıtmıyorlar yani. Bankalar milyar dolarlar değil de milyon dolarlar götürse, kârını %20'lere düşürse, memurlar gibi yıllık % 8 gelir elde etse, ülkemiz cennet olmaz mı? Ve bizler adil yönetimle biraz kıpırdasak ne olur? Unutmayın ki sizlerle bizler aynı gemideyiz!
Ve ben bir vatandaş olarak, yukarıda belirttiğim sorunlar çözülene kadar, bu haksızlığı yıllardır gidermeyen veya milyar dolarlık kazançların ucundan azıcık kısaltarak giderdiğini zanneden ilgili yöneticilerin, yetkililerin ve oylarımızla vekalet verdiğimiz 550 vekilimizin vebal altında olduğunu düşünüyorum...
             Fevzi Yurtoğlu (Emekli Memur)




Kira vergilerine kartla ödeme kolaylığı istiyoruz!..

 
Gelir İdaresi Başkanlığına;
Her yıl 1-25 Mart tarihleri arasında, konutlarından ve iş yerlerinden kira geliri elde eden vergi mükellefleri, ikamet ettikleri yerin  Vergi Dairesi'ne  giderek, bir önceki yıla ait, kira gelirlerini, beyanname ile bildirimde bulunuyorlar.
Kira geliri vergilerini de, Mart ve Temmuz aylarında, iki taksit halinde Vergi Daireleri'ne nakit olarak ödüyorlar.
Birden fazla konut ve iş yeri olanlar, kira vergilerini ödemekte zorlanıyor. Oysa, Motorlu  Taşıtlar Vergisi (MTV) kredi kartıyla ve taksitle ödeniyor.
Hem vergi tahsilatını artırmak, hem de mükelleflere ödeme kolaylığı sağlanabilmesi için, Kira  Vergileri'nin de kredi kartıyla ve taksitle ödenebilmesi için yasal düzenleme yapılarak, mükelleflerin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz.
             Halis Kahraman-Bayrampaşa/İSTANBUL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.