Tarım Bakanlığı'na bağlı gelişmiş laboratuvarlar var

A -
A +

21.07.2005 tarihli "Serbest Kürsü" köşesinde yer alan, "Ekonomimizin selameti için gelişmiş laboratuvarlar kurulsun!" başlıklı yazı incelenmiş ve hem gıda üreticilerinin, hem de kamuoyunun bilgilendirilmesi için açıklama yapılması gerekli görülmüştür. Bakanlığımıza bağlı İl Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri'nde Katkı Analiz Laboratuvarları bulunmaktadır. Bu laboratuvarlarda, isteğe göre saf katkı maddelerinin analizlerinin yanı sıra, gıdalarda katkı maddesi analizleri de yapılmaktadır. Bakanlığımıza bağlı Ankara, İstanbul, İzmir ve Mersin İl Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri ile Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, bazı katkı maddesi analizlerinde TS-ISO EN/IEC 17025 "Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar" standardına göre akreditedir. Adı geçen laboratuvarlarımız uluslararası yeterlilik testlerinde oldukça başarılı sonuçlar elde etmektedir. Bakanlığımızla AB arasında ortak yürütülen Gıda Denetim Hizmetlerinin Desteklenmesi Projesi kapsamında; 15 laboratuvara 2004 yılında 9 milyon euroluk 122 çeşit ve 667 adet alet ve ekipmanın hibe olarak teslimatı yapılmıştır. Ayrıca bu proje kapsamında 36 personelimiz yurt dışında cihaz kullanımı ve analizlerle ilgili olarak eğitim almışlardır. Laboratuvarlarımızda uluslararası geçerliliği olan standart metotlar kullanılmakta ve bu metotların geçerliliği (akredite metotlarda) metot validasyonları ve metot belirsizlikleri ile raporlanmaktadır. Bakanlığımızla AB arasında müşterek yürütülecek olan Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı Projesi kapsamında, Ankara'da 2006-2007 yılları içinde kurulacak olan Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı bünyesinde uluslararası kabul görmüş metotlarla katkı analizleri yapabilen ayrı bir laboratuvar bölümü de bulunacaktır. Diğer taraftan, yazının gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten iş yerlerinin sorumlu yönetici çalıştırması ile ilgili bölümü konusunda da, küçük işletmelerimize gerekli kolaylıklar sağlanmıştır. Bakanlığımıza bağlı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten iş yerlerinin çalışma izni ve üretim izni işlemlerinde istenilen belgelerden birisi, sorumlu yöneticilik belgesidir ve bu konu ile ilgili 27.08.2004 tarihinde bir Yönetmelik yayınlanmıştır. Buna göre; 60 beygir gücü altında ve 10 işçiden az işçi çalıştıran iş yerlerinde mühendis veya veterinerler, 5 iş yerine kadar bakabilmektedir. Yine küçük iş yerlerinde tekniker ve teknisyenler 2 iş yerine bakabilmekte, usta seviyesindeki elemanlar da 1 iş yerine bakabilmektedir. Görüleceği üzere; 27.08.2004 tarihli Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İşyerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ile İstihdam Hakkında Yönetmelikle, küçük iş yerlerine gerekli kolaylıklar sağlanmıştır. > Hasan Erbay (Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.