Vergi Haftasını bu yıl da Vergi Dairesi Müdür ve Müdür Yardımcıları olarak buruk geçirdik.
Bütçe gelirlerinin % 85'inin vergilerden oluşması ve her yıl verilen hedeflerin üstünde çalışmamıza rağmen, Maliye Bakanlığı'nda üvey muamelesi görmekten mutsuz olan verginin müdürleri olarak, mağduriyetimizin giderilmesini bakanlığımızdan talep ettik, ancak bugüne kadar olumlu cevap alamadık. Hukuki süreci başlatacak olan bizlerin beklenti ve sıkıntılarımız şunlardır:
1. Şu anda Vergi Dairesi Müdür ve Müdür Yardımcıları olarak, maiyetimizde bulunan personelden (evrak kayıt memuru, icra memuru, tahsildar, sekreter vb.) bile daha az maaş almaktayız.
2- İnceleme, denetim yetkilerimiz olmasına rağmen, denetim ve makam tazminatı alamıyoruz. Bu yetki ve görevleri olmayan personele bu ücret verildiği halde, Müdür ve Müdür Yardımcılarına denetim ve makam tazminatı verilmemesinin sebebini merak etmekteyiz.
3- 3000 ek göstergeli Müdür olabilmek için, Müdür Yardımcıları ile beraber sınavlara girmek zorunda olan 2200 ek göstergeli vergi denetmenlerine 646 sayılı KHK ile Vergi Müfettişliği unvanı verilip, 3600 ek gösterge verilmesi üzerine, Vergi Dairesi Müdür ve Müdür Yardımcılarına da en az 3600 ek gösterge verilmesini talep ediyoruz.
4- Müdürün emir ve talimatında görev yapan devlet gelir uzmanının, 666 sayılı KHK ile 3600 ek gösterge 2000 makam tazminatı verilerek, müdüründen daha fazla ücret alıyor konumuna gelmesinin mantığını merak etmekteyiz.
5- Gelir İdaresi Başkanlığı'nda liyakat ve kariyer sisteminde ciddi sıkıntılar oluşturan, çalışan personelin belirli unvanlara gelmesini engelleyen mevzuatın Gelir İdaresine verdiği zarara, daha fazla geç kalınmadan dikkat çekilmesini istiyoruz.
Geçici işçi mühendis, mimar ve teknikerler de kadroya alınsın
Bizler belediyelerde çalışan mühendis, mimar ve teknikerleriz. 2007 yılında geçici işçi kalmakla sözleşmeli olmak arasında bir seçim yapmaya maruz bırakıldık. O dönemki sözleşme taslağının ağır şartlar ihtiva etmesi ve yöneticilerin de telkinleriyle geçici işçi kaldık. O dönemde bize memurluk kadrosu teklifi yapılmadı. Şu anda belediyelerdeki mimar, mühendis ve tekniker olanlardan sadece sözleşmeli olanlara memurluk kadrosu verilecek.
Sözleşmeli arkadaşlarla aynı masada yan yana çalıştığımız, aynı fakülteleri bitirdiğimiz hâlde bu kapsamın dışında tutulmamız hakkaniyete uygun değildir. 2007 yılında geçici işçi kalmak veya sözleşmeli olmak arasında seçim yapmaya maruz bırakılmamalıydık ve bütün geçici işçi teknik personel sözleşmeli personel yapılmalıydı. Bizler önümüze konulan bu seçimin mağdurları olarak ortada bırakılmamalıyız.
Belediyelerdeki sözleşmeli personelin kadroya alınması kapsamına, hakkaniyet ve eşitlik gereği belediyelerdeki aynı mesleklerdeki geçici işçi kadrolarında görev yapan mimar, mühendis ve teknikerlerin de dahil edilmesini talep etmekteyiz.
Geçici işçi teknik personel
Pili biten sayaç çöpe mi atılır?
TEDAŞ Genel Müdürlüğü'ne;
Geçenlerde elektrik sayacını okumaya gelen görevli, "saatin ekranı gitmiş" dedi. Baktık, hakikaten ekranda görüntü yok. "Büyük ihtimalle pili bitmiştir" dedi. "Ne yapacağız peki" dedim, "yeni sayaç alacaksınız" dedi.
Yine TEDAŞ'tan başka bir görevliye sordum, yine aynısını söylediler.
Sadece pili bittiği için, yeni sayaç almak hangi akla mantığa uyar? Millî servetin böylesine heba edilmesi doğru mu?
Hüseyin Kavaklı
Adres: İhlas Medya Plaza 29 Ekim Cad. No:23 Yenibosna/
İSTANBUL Tel: (0212) 454 38 22 Faks: (0212) 454 31 00