Akaryakıt fiyatları yılda 82 defa değişti

A -
A +

Son 1 yılda özellikle döviz kurlarında yaşanan hareketler sebebiyle akaryakıt fiyatlarına ortalama 5 günde zam veya indirim yapıldı.
Fiyatlar bir iniyor, bir çıkıyor, hemen hemen her gün değişiklik oluyor, vatandaş takip etmekte zorlanıyor. Son 1 yıl içinde akaryakıt fiyatlarında 82 defa ayarlama yapıldı. Söz konusu dönemde özellikle döviz kurlarındaki hareketlilik akaryakıt fiyatlarında yeni ayarlamalara sebep oldu. Haberler o kadar sıklaştı ki; ne zaman zam olduğu, ne zaman indirim olduğu çok defa fark edilmedi. Oysa pompa fiyatları ortalama 5 günde bir değişti. Starpet verilerine göre Haziran 2014'den 2015 başına kadar olan aylarda açıklanan fiyat değişikliklerinin büyük çoğunluğunu "indirim" oluşturdu. Bu dönemde petrol fiyatlarındaki düşüş, döviz etkisinin önüne geçti ve söz konusu 6 ayda 30 indirim, 2 zam haberi geldi. Hem dövizdeki oynaklığın artması, hem de petrol fiyatlarının yukarı yönelmesiyle birlikte 2015'in ilk 6 ayında ise tablo tersine döndü. 1 Ocak-1 Haziran 2015 tarihleri arasında 29 zam, 21 indirim açıklandı. Bu fiyat değişikliklerinin sonunda kurşunsuz benzindeki indirim oranı yıllık yüzde 7, motorinde yüzde 8.5, gaz yağında yüzde 11.75 olarak gerçekleşti. Starpet Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Okalin, "Zamdan 5-6 saat önce SMS yoluyla müşterilerimize bildirimde bulunuyoruz. Zam öncesi depolarını doldurmak isteyenler sayesinde istasyonlarımızda büyük hareketlilik yaşanıyor" dedi.

Renault'dan yeni model KWID
Renault, SUV modellerden esinlenerek tasarladığı KWID'i piyasaya sürüyor. Yılın ikinci yarısında ilk olarak Hindistan'da yollara çıkacak KWID; yedi inçlik dokunmatik ekranı ve bluetooth bağlantısına sahip modern navigasyon/multimedya sistemi ile dikkat çekiyor. Sağlamlığı, şık dış tasarımı, modernliği ve sıcak iç mekanı ile A segmentinin özelliklerini aratmayan Renault KWID, çeşitli saklama alanı çözümü sayesinde bir aile otomobilinin işlevselliğini sunuyor. KWID aynı zamanda sürüşü kolaylaştıran teknolojileri de kapsıyor. Kullanıcı dostu olan "Media-Nav" sistem ile "eller serbest" telefon kullanma imkânı sunuluyor. KWID'de, sınıfının en iyi yük kapasitesine sahip çok geniş bir bagaj bulunuyor...


Dört kapılı Porsche'ta yenilik
Porsche'nin kısa sürede otomotiv efsaneleri arasında giren "Panamera" modeli, "Edition" versiyonuyla yeniden şekillendi. Otomobilin, standart donanımları arasında Porsche Aktif Süspansiyon Yönetimi (PASM), bi-xenon farlar, ön ve arka park asistanı, geri vites kamerası ve direksiyonu hıza göre ayarlayan "Power Steering Plus" sistemi yer alıyor. 7 inç dokunmatik ekrandan ses, navigasyon ve iletişim özellikleri kontrol edilebiliyor. Türkiye'de 300 Hp güç üreten dizel motor seçeneğiyle haziran ayından itibaren satışa sunulan Panamera Edition Diesel, 220.500 avrodan (yaklaşık 670 bin TL) başlayan fiyatlarla satın alınabiliyor.

507 HP GÜÇ-BENTLEY AYRICALIĞI
Bentley, sadece "Flying Spur V8" modeli olan Beluga'da kullanılacak yenilik sunuyor. Yeni modern özellikler, Flying Spur Sedan'a daha atletik bir duruş ve kasıtlı bir görsel çekicilik sağlıyor. Flying Spur V8'in ihtişamlı el yapımı kabininin içinde; piyano siyahı kaplama şeritleri, tırtıklı vites değiştirme kolları, lüks koltuklar, deri bağlantısı olan uzun paspaslar ve bagaj halısı bulunuyor. 4.0 litrelik turbo V8 motor, 507 HP güç üretiyor. 0-100 km hızlanmasını 5.2 saniyede tamamlayan araç, tek depo yakıtla 800 km mesafe yapabiliyor. Flying Spur V8 Beluga için siparişler dünya genelinde alınmaya başlanacak ve ilk teslimler sonbaharda olacak.
57.760 TL'DEN...TRANSPORTER YENİLENDİ
İlk defa 65 yıl önce üretilen Volkswagen Transporter, altıncı nesliyle yola çıkmaya hazır. Yeni Transporter'da farlar, ön ızgara ve ön tampon ile arka kısımda keskinleşen hatlar dikkat çekiyor. Standart olarak sunulan yeni "Yorgunluk Tespit Sistemi", sürüş hareketlerinde yorgunluk tespit ettiği anda sürücüyü uyarıyor. Türkiye'de 2.0 lt EU5 motorla pazara sunulacak olan Yeni Transporter'ın; 102, 140 ve 180 HP olmak üzere 3 güç seçeneği bulunuyor. Yeni Transporter, 57.760 TL'den başlayan fiyatlarla satın alınabiliyor.
HAFTANIN OTOMOBİLİ
Yeni Opel Corsa-5 kapı
Fiyatı: 41.200 TL'den başlıyor
ARTILARI
Opel Corsa yenilenmiş haliyle oldukça dinamik, iç mekanda özellikle konfora çok önem verilmiş, detaylarıyla spor havayı hissettiren keyifli bir otomobil olmuş. Dış mekanda yeni olan şeyler sınırlı ama iç mekanda fark daha fazla hissediliyor. Araç biraz daha uzamış, diz mesafesi halen biraz kısıtlı olsa da iç mekan genel olarak oldukça rahat. Sürüş keyfi olarak da son derece güven veren, yeni Corsa, özellikle virajlarda ve bozuk yollarda kalitesini hissettiriyor. Direksiyon hissiyatı tam olması gerektiği gibi ne fazla yumuşak ne de yorucu.
EKSİLERİ
Dış görünümü hâlâ eski Opel Corsa'ya yakın, çok büyük değişiklikler yok. Otomatik şanzıman keyifli ama seri kullanım için yüksek devirli kullanmak gerekebiliyor.
Teknik özellikleri
1.2 litre benzinli, 70 beygir düz şanzıman, 1.4 litre benzinli 90 beygir düz veya otomatik şanzıman, 1.0 litre benzinli 115 beygir turbo düz şanzıman, 1.3 litre dizel, 75 beygir düz ve düz şanzıman, 1.3 litre dizel, 95 beygir otomatik şanzıman
Öne çıkan rakipleri:
Peugeot 208, Volkswagen Polo, Hyundai i20, Ford Fiesta, Renault Clio

'EN İYİ'LER SEÇİLDİ-Motor oscarları Peugeot ve Ford'a
"Engine Technology International" tarafından Almanya'nın Stuttgart kentinde düzenlenen 17. Uluslararası Motor Ödülleri sahiplerini buldu. 1.0-1.4 silindir hacimli motorlar kategorisinde PSA Grubunun geliştirdiği, yenilenen Peugeot 208 ve 308 modellerinde de sulunan üç silindirli turbo Pure Tech, "2015 Yılının Uluslararası Motoru" ödülünü kazandı. Ford'un "1.0 litre EcoBoost motoru" ise, 1.0 litre altı kategorisinde dördüncü defa üst üste "En İyi Motor" seçilerek önemli bir başarı gösterdi. Sportif ve yakıt verimliliği özellikleri ile 1.0 litre EcoBoost, son 4 yılda toplam 8. ödülünü kazanmış oldu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.