Dünyanın en çok satan otomobili

A -
A +

İlk üretime 1966 yılında başlayan Corolla, günümüze kadar 150 ülkede,  44 milyondan fazla sattı. Adını Guinness Rekorlar Kitabına ‘Dünyada en çok satan otomobil’ olarak 2000 yılında yazdırdı. Kendi anavatanında, bir yılda 308 bin adetlik satışla Japonya’da tarih yazdı.

Ali Çelik DALAMAN
Bu yıl 50. yaş gününü kutlayan Corolla yenilendi. Dalaman’da düzenlenen lansmanla ilk defa görücüye çıkan model, markanın global satışında yüzde 20 paya sahip. Alçak ön ızgarası, yeni çizgilere sahip tamponları ve ince led farları ile yüzü tamamen değişen Yeni Corolla, haziran sonunda satışa başlıyor. Krom üst ızgara ve ön tampondaki büyük hava girişi ile dikkat çeken araç, akıcı kaput çizgileri ile devam ediyor. Genişliği çağrıştıran tasarımı, kendi sınıfının üstündeki D segmentine göz kırpıyor.
Dokuz farklı renk seçeneğine sahip son jenerasyon; içeride yenilenen orta konsol, lake siyah kaplamalar ve 7 inç dokunmatik ekranlı multimedya sistemine sahip. Standart olarak yer alan "Touch2" sistemine ilave olarak, navigasyon özelliğine sahip "with Go" da tercih edilebiliyor. Değişen otomatik klima paneli ve çift analog göstergelerin arasına yerleştirilen 4.2 inç renkli TFT ekran, önemli bilgileri sürücüye aktarıyor.
3 FARKLI MOTOR 
Yeni Corolla 1.4 litre turbo dizel ve 1.33 ile 1.6 litrelik benzinli motorlarla satışa çıkacak. 1.4 D-4D dizel motor, multimode otomatikleştirilmiş şanzımanıyla sunulurken; 1.6 benzinli seçenekte, düz vitesin yanı sıra, multidrive S otomatik şanzıman opsiyonu bulunuyor.
1.6 litrelik motorları 132 HP üretiyor ve bu performansı "Valvematic" teknolojisiyle elde ediyor. Bu teknoloji, Toyota’nın 1.3 versiyonunda kullandığı VVT-i sisteminin bir adım ötesinde yer alıyor. Bu sistem, gaz kelebeğini de kontrol altına alarak, hava girişini supap zamanlayıcısıyla birlikte sürekli olarak en uygun oranda tutuyor. Böylece yüzde 7 daha fazla güç, yüzde 8 daha az yakıt tüketimi sağlıyor ve emisyon değerlerini düşürüyor.

Dünyanın en çok satan otomobili

Bozkurt: Hedef 35 bin adet satış

Yeni Corolla’nın tanıtım toplantısında konuşan Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, 2013 yılında 11’inci neslini piyasaya sundukları Corolla’nın şimdi çok daha prestijli bir otomobil haline geldiğini belirtti. Bozkurt, "50 yıl önce otomotiv dünyasına merhaba diyen Corolla, bugün artık bir efsane. Hiçbir otomobil modeli Corolla’nın yakaladığı başarıya ulaşamadı. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 34.961 adetlik satışla filo hariç en çok tercih edilen model olan Corolla ile, perakende pazarında yine birinci olmayı hedefliyoruz. 2016 yılında toplam 35 bin Corolla satışı hedefliyoruz. Yeni Corolla, pazarda itici bir güç. Türkiye’de de üretilecek olan Corolla, yerlilik yüzdesi ile kamu ve filo pazarında oldukça tercih edilimeye başlandı" dedi.

Dünyanın en çok satan otomobili

Mazda 3 ‘dizel’e kavuştu

Tasarımı ve sahip olduğu teknolojilerle, rekabetin yüksek olduğu C sınıfında kendine yer bulan Mazda 3, sonunda dizel motoruna kavuştu. Ülkemizde trend haline gelen düşük hacimli dizel ve otomatik vites kombinasyonu açısından eli kuvvetlenen marka, artık rakipleri karşısında daha güçlü. Yakıt oranlarında oldukça cimri olduğu söylenen motoru; düz ve otomatik vites olarak deneme fırsatımız oldu. Öncelikle belirteyim; iddia edilen 100 km/3.8 lt yakıt değerleri hayal değil. Yunanistan’da Selanik ile Halkidiki arasında 250 km’lik testimizde, orta sert sürüş dinamiği ile 4.6 ortalamalarını gördük. Daha yumuşak ve sakin bir sürüşle bunun altına inmek mümkün.
Mazda 3’un kullandığı SKYACTIV-D motor, Euro 6 uyumlu. 105 PS güç üretiyor ve 99 g/km emisyon değerleri ile dikkat çekiyor. Değişken türbin geometrili turbo şarja ve 1185 kg ağırlıkla yüzümüzü güldürdü. Ayrıca doğal ses düzenleyici teknolojisi sayesinde, motorun gürültü ve titreşim seviyesini düşürerek yüksek sürüş konforu sunuyor. Euro-NCAP’te 5 yıldız gören araç, ACTIVSENSE sürücü destek teknolojilerine de sahip. Ön engel uyarısı (FOW), akıllı şehir içi fren desteği (SCBS), şerit değiştirme uyarı sistemi (LDWS) ve Mazda radar hız kontrol sistemi (MRCC) ile oldukça güven veriyor. Haziran sonunda satışa çıkacak aracın fiyatı, 92.000 TL'den başlıyor.

PSA GRUBU Bir depoyla 1878 km giden motora ödül

Bu yıl 18’incisi düzenlenen “Uluslararası Yılın Motoru” ödülleri sahiplerini buldu. 1.0-1.4 litre kategorisinde Peugeot Grubu’nun (PSA) 1.2 litrelik üç silindirli Turbo PureTech motoru, "2016 Yılın Motoru" (2016 Engine of the Year) ödülüne layık görüldü. Geçtiğimiz sene de aynı ödülü alan motor, başarısını bir defa daha perçinlemiş oldu. PSA Grubu, 2018 yılına kadar 670 bin adetlik üretime imza atmayı hedefliyor. PureTech, araç performansını optimize ederken, yakıt tüketimi ve CO2 emisyon değerini yüzde 18 düşürüyor. Motor bu yıl, Çin’de otomatik şanzımanlı bir modelde 100 km’de ortalama 2.93 litre yakıt tüketip, tek bir depo ile 1878 kilometre menzile ulaştı. 130 HP güç sunan motor, ilk olarak Mart 2014’te Citroen C4 Picasso ve Peugeot 308 modellerinde kullanıldı.

Yeni Audi A5 daha sportif

Yeni A5, Audi dünyasıyla ilgili her konuda bilgi alınabilinen, tüm modellerin birebir boyutlarındaki sanal versiyonlarının incelenebildiği ve geçen hafta İstinyepark'ta hizmete açılan Audi City İstanbul'da beğeniye sunuldu. Audi Pazarlama Müdürü Mustafa Uluer, "Audi meraklıları en yeni modeli, dünyanın neresine giderse gitsin fiziki olarak göremiyor. Şu anda sadece dijital ortamda fotoğraflarını ve videolarını görebiliyorlar. Yeni A5'in dünya prömiyerini Ingolstadt ve Berlin ile eş zamanlı İstanbul'da yapıyoruz. Yeni A5'in tasarımında birtakım yenilikler söz konusu. Ön tarafta yeni çizgiler, aracı daha sportif kılıyor. Son çeyreğin başında, ekim-kasım gibi satmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

38 bin 900 TL’den haziran fırsatı

SEAT Ibiza’nın "Reference" donanım seviyesindeki 1.0 75 HP versiyonu, 38 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla sunuluyor. Haziran ayı boyunca devam edecek kampanyada, tamamen yeni geliştirilen 1.0 lt EcoTSI DSG’ye de avantajlı fiyatlarla ulaşmak mümkün. Üç silindirli motor, 110 HP güç ve 200 Nm’lik tork değeriyle dikkat çeken bu model, 100 km’de ortalama 4.4 lt’lik yakıt tüketimine sahip ve 53 bin 900 TL'den alıcılarını bekliyor. SEAT Leon’un "Style" donanım seviyesinde ise fiyatlar, manuel şanzımanlı 1.6 TDI 110 HP motor seçeneğinde 69 bin 900 TL’den başlıyor.

Enerjide yüzde 38 tasarruf sağlayacak

Yıllık 640 milyon avro ayırdığı Ar-Ge gücüyle sürdürülebilir çevre konusunda ürünler geliştirmeyi hedefleyen Michelin, 2020 yılına kadar çevresel ayak izini yüzde 50, enerji kullanımını yüzde 38 düşürmeyi amaçlıyor. Barito Pacific Grup ve sivil toplum örgütü WWF ile ortak olarak çevre dostu kauçuk üretimini de destekleyen Michelin; 55 milyon dolar ayırdığı proje sayesinde doğal kauçuk üreterek, 88 bin hektar alanı ağaçlandırıyor. Bu iş birliği ile Michelin, 16 bin kişiyi istihdam ediyor ve küresel kauçuk üretiminin yüzde 8'ini sağlıyor. Michelin, karbon karasını silika ile değiştirerek son 20 yılda 18 milyar litre yakıt tasarrufu sağlamış, karbondioksit salınımını da 45 milyon ton azaltmaya yardımcı olmuştu.

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.